23 Απρίλιος 2013, 09:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:45

Γιώργος Σαρακενίδης: Πόντος έν' άστρον φωτεινόν

  • Γιώργος Σαρακενίδης: Πόντος έν' άστρον φωτεινόν

Ο Γεώργιος Σαρακενίδης είναι ο ποιητής που έγινε γνωστός στον Ποντιακό ελληνισμό με το ποίημά του, Πόντος έν' άστρον φωτεινόν.

Γεννήθηκε στα Κομνηνά Ξάνθης στις 15-5-1924 από  Ποντίους γονείς, τον Δημήτριο και την Βασιλική Σπανίδου. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την γεωργία και συγκεκριμένα με την καλλιέργεια καπνού.

Ανήσυχο πνεύμα, σε νεαρή ηλικία συγκρότησε μαζί με άλλους συγχωριανούς του, ερασιτεχνικό θίασο και έπαιζαν με πολύ μεγάλη επιτυχία, διάφορα θεατρικά έργα χρησιμοποιώντας την μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου. Τα έργα που έπαιζαν ήταν κυρίως Ποντιακά αλλά και Νεοελληνικά όπως “ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄” όπου ο Γεώργιος Σαρακενίδης υποδυόταν τον πατριάρχη και ο Κωνσταντίνος Κοντογιαννίδης τον δήμιο. Ήταν δε τόσο πειστικοί στο παίξιμό τους, αφού οι θεατές από κάτω φώναζαν όταν ο δήμιος επρόκειτο να τραβήξει το σχοινί.

Ο Γιώργος Σαρακενίδης νυμφεύθηκε την Σοφία Παναγιωτίδου ( 1935-1978). Μαζί της απέκτησε μια κόρη, την Βασιλική. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με αρχές του ’60 η οικογένεια Σαρακενίδη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα , στον Δήμο  Αγίου Δημητρίου.

Εκεί  πέθανε η γυναίκα του, νέα, σε ηλικία 38 ετών.  Ο Γιώργος αγαπούσε παράφορα την γυναίκα του και ο θάνατος της τον πλήγωσε βαθιά. Έγγραψε στη μνήμη της και της αφιέρωσε ποιήματα, ενώ με το ποίημά  του “Πόντος έν’ άστρον φωτεινόν”  έγινε γνωστός στον Ποντιακό Ελληνισμό και καταξιώθηκε στην Ποντιακή λογοτεχνία.

Πέθανε το 2002 στην Αθήνα.

mavropouloskostas.blogspot

Ακούστε τον Γιώργο Σαρακενίδη να απαγγέλει το "Πόντος έν' άστρον φωτεινόν" με τον Χρόνη Αμανατίδη να τραγουδά. Λύρα παίζει ο Ιωάννης Βλασταρίδης-Τσανάκαλης...