23 Απρίλιος 2013, 07:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:45

622 εκατ. ευρώ για τον ΟΠΑΠ

  • Η πληρωμή κερδών του ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας

Το επενδυτικό σχήμα Emma Delta προκρίθηκε ως ο μοναδικός έγκυρος υποψήφιος για την εξαγορά ποσοστού 33% του ΟΠΑΠ, με ποσό που ανέρχεται σε περίπου 622 εκατ. ευρώ.

Την εξέλιξη αυτή δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ως πηγή ανώτατο αξιωματούχο με γνώση της διαδικασίας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το τίμημα ωστόσο δεν θεωρήθηκε ικανοποιητικό από το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο ζήτησε ήδη τη βελτίωση της πρότασης σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.  Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε προθεσμία 48 ωρών στην Emma Delta, προκειμένου να επανέλθει με βελτιωμένη προσφορά και έτσι οι οριστικές αποφάσεις για τον διαγωνισμό αναμένεται να υπάρξουν έως την ερχόμενη Πέμπτη, το αργότερο.Η αποτίμηση των συμβούλων της αποκρατικοποίησης τοποθετεί τον πήχη στα 610 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως στο τελικό ποσό που θα λάβει το δημόσιο υπολογίζεται και το ποσό που θα εισπραχθεί από το μέρισμα της χρήσης του 2012, της τάξης των 60 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, εξετάστηκαν σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, σε κοινή συνεδρίαση με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, οι φάκελοι υποψηφιότητας για την απόκτηση ποσοστού 33% της ανώνυμης εταιρείας «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε. (ΟΠΑΠ Α.Ε.)», που είχαν υποβάλει οι υποψήφιοι Emma Delta και Third Point στις 17 Απριλίου 2013.

«Αποφασίστηκε ομόφωνα η μη αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς της Third Point, καθώς υπέβαλε προσφορά υπό αίρεση, γεγονός που όπως επεσήμαναν οι χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, δεν επιτρεπόταν από τη διαδικασία του διαγωνισμού. Ως εκ τούτου, αποσφραγίστηκε μόνο η οικονομική προσφορά της Emma Delta, παρουσία εκπροσώπων της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αφού έλαβε υπόψη το προσφερόμενο ποσό, την εισήγηση των χρηματοοικονομικών του συμβούλων Deutsche Bank και NBG Securities, την αποτίμηση που διενήργησε ο ανεξάρτητος αποτιμητής Duff & Phelps και τη γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ζήτησε από την Emma Delta να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά», αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα εντός της εβδομάδος.

Οι κύριοι μέτοχοι της Emma Delta Ltd. - Ποιος είναι ο Jiri Smejc

Η Emma Delta Ltd., είναι επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (Γιρί Σμέετζ) (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%). Ανεπίσημα, αναφέρεται ότι στο σχήμα μετέχει ο ιταλικός όμιλος Lottomatica και ο όμιλος Κοπελούζου με μικρό ποσοστό.

Ο Jiri Smejc ένας από τους κύριους μετόχους της Εmma Delta Ltd.  είναι ένας δραστήριος Τσέχος επενδυτή που συνδέεται με το ρωσικό επιχειρηματικό στερέωμα. Είναι επικεφαλής διαχείρισης παγίων στον επενδυτικό όμιλο PPF Group N.V. το οποίο διατηρεί ισχυρή συμμετοχή στη Nomos Bank και σε ρωσικές εταιρίες εξορύξεων.

Ο 40χρονος επενδυτής από την Τσεχία θεωρείται ένας «παγκοσμιοποιημένος» επιχειρηματίας με διασυνδέσεις και παρουσία από το Λονδίνο έως την Ανατολική Ασία. Είναι τακτικός επισκέπτης της Ελλάδας, την οποία, όπως και πολλοί από τους Ρώσους μεγιστάνες, επιλέγει για ξεκούραση, καθώς το κλίμα φαίνεται να του πηγαίνει καλύτερα από άλλα ευρωπαϊκά θέρετρα.

Ο μοναδικός αντίπαλος της Emma Delta ήταν το αμερικάνικο fund Third Point
 
Να αναφέρουμε εδώ ότι το Thrird Point είναι ένα hedge fund και είναι γνωστό πως κέρδισε 500 εκατ. δολάρια από τα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με φήμες, στο συγκεκριμένο αμερικανικό σχήμα διεκδίκησης του ΟΠΑΠ συμμετείχε και η Ιntralot. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικονομική πρόταση της αμερικανικής Third Point περιείχε συγκεκριμένες παραδοχές που δεν πληρούσαν τους όρους του διαγωνισμού και για το λόγο αυτό κρίθηκε «άκυρη».

Σύμβουλοι στο διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ είναι, η Deutsche Bank παράρτημα Λονδίνου και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος που ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι. Επίσης η Freshfields Bruckhaus Deringer και η Δικηγορική Εταιρεία Καρατζά & Συνεργάτες, ενεργούν ως νομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή: zougla.gr