22 Απρίλιος 2013, 12:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:45

Τσοχατζόπουλος: Η διαδρομή από τη χλιδάτη ζωή μέχρι τον Κορυδαλλό

  • Τσοχατζόπουλος: Η διαδρομή από τη χλιδάτη ζωή μέχρι τον Κορυδαλλό

Η πορεία του Άκη Τσοχατζόπουλου, από τη χλιδάτη ζωή που απολάμβανε, με το χρήμα του ελληνικού λαού, μέχρι τις φυλακές Κορυδαλλού.

Σήμερα το πρωί πέρασε το κατώφλι της δικαστικής αίθουσας με ύφος υπουργού

Η ζωή του Άκη Τσοχατζόπουλου

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος γεννήθηκε πριν από 73 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και σε ηλικία 19 ετών, μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στην Ελλάδα, μετανάστευσε στη Γερμανία με στόχο να εργαστεί και να σπουδάσει. Στα μέσα της δεκαετίας του '60 και αφού πήρε το πτυχίο του μηχανικού, πολιτικοποιήθηκε μέσα στη δίνη μεγάλων εξελίξεων και πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, που το 1967 οδήγησε στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών.

Εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, όπου το 1968 εντάχθηκε στο ΠΑΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος έγινε ο μέντορας του νεαρού και αθλητικού μηχανικού από τη Θεσσαλονίκη, που γρήγορα εξελίχθηκε σε φίλο και στενό συνεργάτη του. Στο Μόναχο γνώρισε και τη μετέπειτα σύζυγό του, Γκούντρουν, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά και έζησαν μαζί έως το 2004, οπότε εκδόθηκε και το διαζύγιο, προκειμένου να παντρευτεί ο Άκης τη Βίκυ Σταμάτη, πρώην γραμματέα στη ΔΕΗ.

Γρήγορα, ο Άκης κέρδισε την εμπιστοσύνη του Αντρέα, ανέβηκε στην ιεραρχία του ΠΑΚ και λίγο μετά το '70, ανακηρύχθηκε υπεύθυνος του ΠΑΚ Δυτικής Ευρώπης. Το 1974, μετά την πτώση της δικτατορίας, θα ακολουθήσει τον Αντρέα στην Ελλάδα και θα τον συνοδεύσει στην πορεία προς την εξουσία μετά τη νίκη στις εκλογές του 1981. Μαζί με τον συγχωρεμένο Γιώργο Γεννηματά και τον Κώστα Λαλιώτη, θα αποτελέσουν την περίφημη «Τρόικα του ΠΑΣΟΚ» που ισοδυναμούσε με μια συλλογική υπαρχηγία του κινήματος. Ωστόσο σε αντίθεση με τον Γιώργο Γεννηματά, που είχε μια ουσιαστικά ανταγωνιστική σχέση με τον Αντρέα, ο Άκης ήταν απολύτως αφοσιωμένος στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Ήταν τέτοια η αφοσίωση στον μέντορά του, που στα μέσα της δεκαετίας του '80 κυκλοφορούσε και ένα ανέκδοτο: «Τι ώρα είναι Άκη» ρωτούσε ο Αντρέας. «Ότι ώρα πεις εσύ, πρόεδρε», απαντούσε ο Άκης.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 έως το 1996, όταν έχασε από τον Σημίτη την πρωθυπουργία στη γνωστή εκλογή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η ανέλιξη του Άκη στο ΠΑΣΟΚ και το πολιτικό σύστημα υπήρξε ιλιγγιώδης. Στην πραγματικότητα, υπήρξε ο εκφραστής του λαϊκίστικου και αναχρονιστικού ρεύματος στο ΠΑΣΟΚ που ενθάρρυνε την φαυλότητα, γενίκευσε τη διαφθορά και νομιμοποίησε τις μίζες.

Ως πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων του Παπανδρέου και πιο αυθεντικός εκφραστής του λαϊκισμού, συγκέντρωσε γύρω του το πιο αναχρονιστικό κομμάτι της «πράσινης γραφειοκρατίας» που κατέλαβε το κράτος, ταυτίζοντάς το με το κόμμα.

Μετά την επιστροφή του Ανδρέα στην εξουσία το 1993 και την επιδείνωση της υγείας του, ο Άκης ήταν ουσιαστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο «φυσικός» διάδοχός του. Μετά την παραίτηση του Αντρέα, το Γενάρη του '96 ανήμερα του Αγίου Αθανασίου, θα ηττηθεί από τον Κώστα Σημίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα χάνονας για μερικές ψήφους την πρωθυπουργία της χώρας. Παρόλα αυτά, θα συνεχίσει να εκπροσωπεί το 40% περίπου του ΠΑΣΟΚ, και θα επιχειρήσει να ανατρέψει τον Σημίτη στο Συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο του '96 αλλά θα ηττηθεί για δεύτερη φορά. Θα «οχυρωθεί» στο υπουργείο Άμυνας συνεχίζοντας τον κλεφτοπόλεμο εναντίον του Σημίτη, ενώ η περίοδος της υπουργίας του θα στιγματιστεί από μια σειρά αδιαφανείς και γκρίζες ζώνες που σχετίζονται με κολοσσιαίες αμυντικές προμήθειες. Σε ένα διάστημα 20 ετών, ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα βρεθεί με μια ακίνητη περιουσία η οποία δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί ότι αποκτήθηκε με το μισθό του βουλευτή και του υπουργού.

Ο γάμος εκατομμυρίων στο Παρίσι

Πριν τις εκλογές του 2004, θα παντρευτεί στο Παρίσι την κατά 35 χρόνια μικρότερη του Βίκυ Σταμάτη και θα ακολουθήσει μια δεξίωση στο Four Seasons του Παρισιού που θα προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις στην Ελλάδα.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που προφανώς δεν αντιλαμβανόταν ότι είχαν αλλάξει οι εποχές, συνέχιζε να ζει με έναν τρόπο που προκαλούσε το δημόσιο αίσθημα. Λέγεται ότι την εποχή της παντοδυναμίας του, οι ακριβοί οίκοι μόδας στο Κολωνάκι και τα παπουτσάδικα στέναζαν από τις επισκέψεις της Βίκυς Σταμάτη. Η αγορά της νεοκλασικής μονοκατοικίας στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, απέναντι από την Ακρόπολη δρομολόγησε μεγάλους μπελάδες. Όχι μόνο γιατί αγοράστηκε μέσω μιας off shore εταιρείας που λέγεται ότι ανήκει στον Άκη αλλά και γιατί από το Πόθεν Έσχες του δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί μια τόσο ακριβή αγορά σε έναν από τους πιο σικ δρόμους της έστω και χρεωκοπημένης Αθήνας.

Από τα σαλόνια στα...αλώνια

Με βήμα γοργό και χωρίς χειροπέδες εισήλθε στην πολυτελή αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του κατέβηκαν από την κλούβα του Τμήματος Μεταγωγών φορώντας χειροπέδες.

Αυτό που σχολιάστηκε ιδιαίτερα είναι το πόσο καταβεβλημένη ήταν η Βίκυ Σταμάτη Τσοχατζοπούλου.

Με ύφος πολλών καρδιναλίων, χωρίς χειροπέδες και ίχνος μακιγιάζ, ντυμένη με ασπρόμαυρα ρούχα και μπαλαρίνες έφθασε στο Εφετείο Αθηνών, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, όπου εδώ και λίγη ώρα έχει ξεκινήσει η δίκη για την υπόθεση των «χρυσών» εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Πηγή: madata.gr

Σχετικά άρθρα:

Σήμερα αρχίζει η δίκη για τον Άκη Τσοχατζόπουλο