22 Απρίλιος 2013, 10:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:45

Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών ζήτησε να ανοίξει η σχολή της Χάλκης

  • Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών ζήτησε να ανοίξει η σχολή της Χάλκης

Για την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης μίλησε ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Νταβούτογλου.

"Ελπίζουμε ότι η Σχολή της Χάλκης θα ανοίξει εκ νέου", δήλωσε ο Τζον Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε επαφές για την κρίση στην Συρία και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι συζήτησε για τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, της οποίας ο πληθυσμός είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό μουσουλμανικός, και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν εδώ και χρόνια την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που ιδρύθηκε το 1844.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης για περισσότερο από έναν αιώνα προτού κλείσει από τις τουρκικές αρχές το 1971 βάσει ενός νόμου που έθεσε τα πανεπιστήμια υπό τον έλεγχο του κράτους.

Ο Κέρι συναντήθηκε αργότερα και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

"Τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια, έχουμε θετική πρόοδο στην συμπεριφορά της Κυβερνήσεώς μας έναντι του Πατριαρχείου μας και γενικότερα έναντι των μειονοτήτων και περιμένουμε ασφαλώς την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων μας, όπως είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία αποτελεί μεγάλη ανάγκη για το Πατριαρχείο μας, για το παρόν και το μέλλον του", σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.