22 Απρίλιος 2013, 08:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:45

Με ποντιακή λύρα το τελευταίο αντίο για τον Περικλή Ροδάκη

  • Με ποντιακή λύρα το τελευταίο αντίο για τον Περικλή Ροδάκη

Το τελευταίο αντίο στον διανοούμενο σύγχρονο Έλληνα ιστορικό, Περικλή Ροδάκη, είπε ο Χρόνης Αμανατίδης με την ποντιακή του λύρα, εκ μέρους όλου του ποντιακού ελληνισμού.

Η τελευταία πράξη τελέστηκε με την κηδεία στο νεκροταφείο των άνω Λουσών (Σουδενά) Καλαβρύτων στις πλαγιές του χιονισμένου Χελμού, το απόγευμα του Σαββάτου, όταν έφτασε η σορός του εκλιπόντα από το «κλεινόν άστυ», συνοδευόμενη από τη σύζυγό του Βασιλική , οικείους και φίλους.

Στους Άνω Λουσούς Καλαβρύτων, εκ μέρους και του ποντιακού ελληνισμού που έδωσε το παρών τιμώντας τον, με το δημώδες τραγούδι «Αφήνω γεια στους άρχοντες…) από τη φωνή και τη λύρα του Πόντιου μουσικού( της ορχήστρας «Ρωμάνα» της Ελληνικης Κλασσικής Μουσικής) Χρόνη Αμανατίδη, το απόγευμα του Σαββάτου της 20ης Απριλίου 2013.

Το διανοούμενο και σημαντικότερο σύγχρονο Έλληνα ιστορικό, συγγραφέα και λογοτέχνη, κατευόδωσαν για την τελευταία του κατοικία, το πρωί του Σαββάτου, από το παρεκκλήσιο του Αγ. Βασιλείου του κοιμητηρίου στο Περιστέρι:

O κ. Μανώλης Γλέζος το παγκόσμιο σύμβολο κατά του φασισμού και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

O κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης (απόδρασε με τον Περικλή Ροδάκη και άλλους 27 κομμουνιστές από τις φυλακές των «Βούρλων» Πειραιά στα 1955)

O κ. Π. Αρώνης αντιστασιακός συγγραφέας, ο πρόεδρος της ΠΑΕΑ κ. Στ. Ζαμάνος

O κ. Πέτρος Κουλουφάκος, ο συγγραφέας κ. Δ. Παλαιολογόπουλος συγγραφέας, ο κ. Αντώνης Λιβάνης εκ μέρους των εκδόσων «Λιβάνης»

O κ. Σπυρος Μαρίνης εκ μέρους των εκδόσεων «Παρασκήνιο», ο κ. Γιάννης Δρίνης υποψήφιος διδάκτορας στον Τομέα Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκ μέρους των εκδόσεων Γόρδιος,

O κ. Γιάννης Στρατής μαθηματικός συγκρατούμενος του Περικλλή κατά τη διάρκεια της χούντας, ο κ. Ανδρέας Μπαρτζώκας αντιστασιακός, η κ. Μαρία Αρώνη αντιστασιακός, ο κ. Γρ. Κλαδούχος αρχιτέκτων

O 17χρονος λογοτέχνης Σπύρος Π. Κουφός, ο κ. Π. Κουφός εκπαιδευτικός, και πολλοί φίλοι και εναπομείναντες συναγωνιστές που τραγούδησαν αποχαιρετιστήρια αντιστασιακά τραγούδια.

Πηγή: styga.gr