20 Απρίλιος 2013, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2015, 19:40

Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος: Ένας πολύ δραστήριος Σύλλογος

  • Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος: Ένας πολύ δραστήριος Σύλλογος

Ο Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος που εδρεύει στο Λάκκωμα Χαλκιδικής είναι ένας πολύ δραστήριος σύλλογος που προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές τον πολιτισμό των Ποντίων.

Το Λάκκωμα είναι ένα προσφυγικό χωριό με κατοίκους από τον αλησμόνητο Πόντο και από την Ανατολική Θράκη. Είναι το πρώτο χωριό στη είσοδο της Χαλκιδικής από τον νομό Θεσσαλονίκης και ανήκει  στον Δήμο Νέας Προποντίδας.


Οι Πόντιοι κάτοικοι ήρθαν μετά τον μεγάλο ξεριζωμό από την πατρώα γη των Κωτυώρων (Ορντού), από την περιοχή Χαψάμανα – Τσάμπαση και από τα χωριά Γκιολκϊοί, Μεσαλάν, Περνετσούκ, Εγριμπελ, Αντούζ, Μεσουντιέ, Μελέτ  και Φάτσα. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν ήταν πολλές και ανθρωπίνως απροσπέλαστες, κατόρθωσαν όμως με αφάνταστη εργατικότητα, υπομονή και επιμονή να καλλιεργήσουν την τότε άγονη γη, με κόπους και θυσίες να ριζώσουν, να δημιουργήσουν οικογένειες και να προκόψουν σε όλους τους τομείς. Διατηρήσαν δε ανόθευτα και διέδωσαν σε μας τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την ιστορία μας όπως τα έφεραν από τον αλησμόνητο  Πόντο.

Έχοντας σαν βάση όλα αυτά και καθώς και την ανάγκη να τα διαφυλάξουν, να τα διατηρήσουν και να τα μεταλαμπαδεύσουν στις νεότερες γενιές, καθώς και το δικαίωμα στην μνήμη, δημιουργήθηκε η ιδέα ενός πολιτιστικού φορέα όλων αυτών των επιδιώξεων. Έτσι, το 1980 γεννιέται ο Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής.

Για την επίτευξη των στόχων του συλλόγου λειτουργούν τρία χορευτικά τμήματα (μικρό, εφηβικό, μεγάλο), τμήμα μάθησης ποντιακής λύρας, τμήμα χορωδίας και θεατρικό τμήμα. Επίσης στην αίθουσα του συλλόγου υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο, μόνιμη Έκθεση Φωτογραφικού υλικού (τόσο από τον Πόντο, όσο και από την ζωή των κατοίκων του χωριού από τις προηγούμενες δεκαετίες) καθώς και Βιβλιοθήκη.

Με όλα αυτά ο σύλλογος συμμετέχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι και επιδεικνύει έντονη δραστηριότητα με ομιλίες, διαλέξεις, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Χαλκιδική κ.α)όσο και στο εξωτερικό (Σικάγο, Στουτγκάρδη, Φρανκφούρτη).

Έτσι συμβάλλει με σεβασμό και ευθύνη στην συνέχιση της τρισχιλιόχρονης ιστορίας του Ελληνικού Έθνους.

Ο Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Ο.Ε)

Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου