20 Απρίλιος 2013, 10:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:46

Φονικός σεισμός στην Κίνα. Πολλοί οι νεκροί

  • Φονικός σεισμός στην Κίνα. Πολλοί οι νεκροί

Τουλάχιστον 56 νεκροί και 400 τραυματίες στην Κίνα, μετά τα 6,6 Ρίχτερ στη νοτιοδυτική επαρχία του Σιτσουάν, σύμφωνα με το ΒΒC. Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν 27 επιζώντες από ερείπια κτηρίων, μεταδίδει το Νέα Κίνα.

Αρχικά είχε γίνει λόγος για τουλάχιστον 100 νεκρούς, αλλά ο αριθμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03.02, ώρα Ελλάδος στην περιφέρεια Λουσχάν, κοντά στην πόλη Γιάαν και το εστιακό βάθος στο επίκεντρό της ήταν μόλις 12 χλμ.

Η δόνηση έγινε αισθητή και σε γειτονικές επαρχίες, όπως και στην τοπική πρωτεύουσα Τσενγκντού, κάνοντας πολλούς κατοίκους να βγούν από τα σπίτια τους, σύμφωνα με πληροφορίες στο κινεζικό σύστημα κοινωνικής δικτύωσης Sina Weibo (αντίστοιχο του Twitter).

Ένας κάτοικος δήλωσε στα διεθνή πρακτορεία ότι ο σεισμός είχε διάρκεια τουλάχιστον 20 δευτερολέπτων.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο μεταδίδει ότι υπάρχουν αναφορές πως έχει κοπεί το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα. Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν και για τις τηλεφωνικές γραμμες.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, 2000 στρατιώτες έχουν σπεύσει στην περιοχή για να βοηθήσουν τα σωστικά συνεργεία.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο εκφράζει φόβους για σημαντικές ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές. Στο μεταξύ, πολυάριθμες μετασεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να σημειώνονται στην περιοχή, με τον μεγαλύτερο μετασεισμό να έχει μετρηθεί στα 5,1 Ρίχτερ.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινγκπίν και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσαν πως θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να διασωθούν τα θύματα του σεισμού και να περιορισθεί ο αριθμός των νεκρών.

Όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Λι βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Γιάαν.

Σεισμός στην ίδια περιοχή, τον Μάιο του 2008 είχε προκαλέσει σχεδόν 90.000 ανθρώπινες απώλειες...

Πηγή: skai.gr