19 Απρίλιος 2013, 17:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:46

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

  • Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Η Περιφέρεια Κρήτης , οι Δήμοι και τα Πνευματικά Ιδρύματα του νησιού με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στο μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός στις οποίες καλούν όλους τους πολίτες να συμμετέχουν.

Την Παρασκευή 26 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων στο Ηράκλειο την οποία διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου με την συμμετοχή του δήμου Ηρακλείου και της ΕΡΤ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημέρας θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των σφαγιασθέντων Χριστιανών της 25ης Αυγούστου 1898 (πλατεία Αγίου Τίτου) και αμέσως μετά (ώρα 11.00π.μ.) συναυλία με την Μικτή και Παιδική- Νεανική Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνη Χουρδάκη με θέμα: Κοινωνίες σε μετάβαση: Επανάσταση, Παιδεία και Ενωτικό κίνημα στην Κρήτη, ενώ θα προλογίσει ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και Προϊστάμενος των Αρχείων του Κράτους στο Ηράκλειο Μανόλης Δρακάκης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ώρα 6-7.30μ.μ. τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα Λύκειο Ελληνίδων, Παγκρήτια Ένωση Χοροδιδασκάλων, Μαυρόκωστα, Παραδοσιακό Εργαστήρι Χορού Γ. Κουγιουμουτζής, Διδασκαλείο Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής Χορωδείον, Λαογραφικός Όμιλος Λάζαρος & Μανόλης Χνάρης, Όμιλος Παιδείας και Πολιτισμού Αετογιάννης και το Χορευτικό Συγκρότημα Μαρής θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης προκειμένου να μεταδώσουν το μήνυμα της χαράς και της γιορτής στο νησί μας.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Βαγγέλης Αλεξάκης, Γιώργος Γιακουμάκης, Μανόλης Παπαδάκης, Φραγκίσκος Μπαλτζάκης, Νίκος Τζουλιαδάκης, Μιχάλης Κουνάλης. Οι εκδηλώσεις της επίσημης έναρξης θα κορυφωθούν το βράδυ στις 8 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου όπου ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης θα απευθύνουν επίσημο χαιρετισμό.

Το πρόγραμμα της εναρκτήριας εκδήλωσης θα παρουσιάσει η Προϊσταμένη της ΕΡΑ Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη, και αμέσως μετά η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα δώσει συναυλία.

Σολίστ: (τραγούδι) Β.Γισδάκης, (λύρα) Γ.Κοντογιάννης,, (σαντούρι) Α.Τκάτσεβα, Δ/νση Ορχήστρας: Μ. Λογιάδης. Η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ1. Είσοδος ελεύθερη. -

Συνδιοργάνωση: Δήμος Ηρακλείου -Χορηγοί επικοινωνίας: όλα ΜΜΕ της Κρήτης -Χορηγός Θαλάσσιων μεταφορών: MINOAN LINES -Υπόλοιποι χορηγοί/υποστηρικτές: Aegean Airlines, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, C.T.R.S.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης: Η ενσωμάτωση της Κρήτης στον εθνικό κορμό δικαίωσε τους αγώνες και τις θυσίες των Κρητικών και έδωσε σε εμάς τη δυνατότητα να ζούμε ελεύθεροι και ασφαλείς αλλά και να δημιουργούμε στον προικισμένο αυτό τόπο. Σήμερα, στην εποχή της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης παραμένουν επίκαιρες οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης για τις οποίες αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Η ενότητά μας, η συνεχής και συνεπής προσπάθεια μας για την εκπλήρωση των στόχων που έθεσαν με το παράδειγμα τους, αποτελεί τη δικαίωση των αγώνων τους.