18 Απρίλιος 2013, 18:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:46

Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι

  • Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι

Οι Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι ήταν δημόσια εκθέματα ανθρώπων κατά τον 19ο και 20ο αιώνα.

Ήταν γνωστοί επίσης ως "ethnological expositions" ή "Negro Villages" κι έχουν επικριθεί ως άκρως εξευτελιστικοί και ρατσιστικοί.

Πρώτος ανθρώπινος ζωολογικός κήπος

Ένας από τους πρώτους γνωστούς ζωολογικούς κήπους, αυτός της Moctezuma στο Μεξικό, αποτελούνταν όχι μόνο από μια τεράστια συλλογή ζώων, αλλά και παρουσίαζαν ασυνήθιστους ανθρώπους, για παράδειγμα, νάνοι, λευκοπαθικά ατόμα κ.α.

Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης , οι Medicis αναπτύσουν ένα μεγάλο θηριοτροφείο στο Βατικανό. Τον 16ο αιώνα, ο καρδινάλιος είχε μια συλλογή από ανθρώπους από διαφορετικές φυλές, καθώς και εξωτικά ζώα. Έχει αναφερθεί ότι ένα πλήθος «Βαρβάρων» μιλώντας πάνω από είκοσι γλώσσες και υπήρχαν επίσης, Τάταροι, Ινδοί, Τούρκοι και Αφρικανοί.

Δεκαετία 1870

Οι Εκθέσεις των εξωτικών πληθυσμών έγιναν δημοφιλής σε διάφορες χώρες τη δεκαετία του 1870. Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι είχαν βρεθεί στο Αμβούργο, Αμβέρσα , Βαρκελώνη , Λονδίνο , Μιλάνο , Νέα Υόρκη , και Βαρσοβία με 200.000 - 300.000 επισκέπτες σε κάθε έκθεση.

Στη Γερμανία , ο Carl Hagenbeck , ένας έμπορος άγριων ζώον και στο μέλλον επιχειρηματίας πολλών ευρωπαϊκών ζωολογικών κήπων, αποφάσισε το 1874 να εμφανίσει Σαμόα ως «καθαρά φυσικούς" πληθυσμούς.

Το 1904, Απάτσι , Igorots (από τις Φιλιππίνες) και Ota Benga επιδείχθηκαν και ονομάστηκαν ως «πρωτόγονοι», στη Παγκόσμια Έκθεση του Σεν Λούις.

Το 1906, ο ερασιτέχνης ανθρωπολόγος Madison Grant , επικεφαλής της Ζωολογικής Εταιρείας της Νέας Υόρκης , είχε βάλει νάνους και Ota Benga στη διάθεση του Bronx Zoo στη Νέα Υόρκη μαζί με πιθήκους και άλλα ζώα.

Η Κληρονομιά

Η έννοια του ανθρώπινου ζωολογικού κήπου δεν έχει εντελώς εξαφανιστεί. Ένα Κονγκολέζικο χωριό εμφανίζεται το 1958 στην παγκόσμια έκθεση των Βρυξελλών 

Ένα αφρικανικό χωριό άνοιξε στον κήπο Άουγκσμπουργκ στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2005.

Τον Αύγουστο του 2005, ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου εμφανίζει, επίσης ανθρώπους με φύλλα συκής (αν και στην προκειμένη περίπτωση, οι συμμετέχοντες ήταν εθελοντές).

Το 2007, στον κήπο Adelaide υπήρχε ένας εσωτερικός ανθρώπινος κήπος.

Το 2007 επίσης, Pygmy παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Παναφρικανικής Μουσικής όπου στεγάστηκε στον ζωολογικό κήπο στην Μπραζαβίλ , στο Κονγκό.

Πηγή: blackstate.gr

Δείτε τις φωτογραφίες...

 

Gallery