18 Απρίλιος 2013, 16:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:46

Το Τατόι ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο

  • Κίνδυνος για το δάσος Τατοΐου από τα μπάρμπεκιου

Tο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι, είναι ένα από τα 14 μνημεία στον κατάλογο με τα ευρωπαϊκά μνημεία που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η Europa Nostra θα επιλέξει φέτος τα 7 σχετικά μνημεία για τα οποία θα γίνουν προσπάθειες διάσωσης. Πρόκειται για την πανευρωπαϊκή ομοσπονδία οργανώσεων πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία θα κάνει τη σχετική της ανακοίνωση στο συνέδριό της τον Ιούνιο, το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα.

Από τις 40 αρχικές υποψηφιότητες έγινε επιλογή 14 μνημείων, τα οποία θεωρούνται πως διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο και επιβάλλεται να διασωθούν. Από αυτά θα καταλήξουν στα 7 για τα οποία θα οργανωθούν ενέργειες προκειμένου να διασωθούν.

Στη... δεύτερη φάση πέρασαν τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου για τα οποία η εφημερίδα «Guardian» σε σχετικό δημοσίευμα αναφέρει πως «αυτή η τεράστια έκταση αποκτήθηκε από την ελληνική βασιλική οικογένεια το 1981 ως θερινά ανάκτορα και με την πάροδο των χρόνων άλλαξε πολλές φορές χέρια ανάμεσα σε αυτή και την πολιτεία, κερδίζοντας την ιδιαίτερη θέση της στην ιστορία της χώρας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο γράφτηκε πως η κυβέρνηση θα τα συμπεριλάβει στο «ξεπούλημα» πολύτιμων κτιρίων σε μία προσπάθεια να σώσει την κατεστραμμένη οικονομία».

Πέρα από τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου, στη λίστα των 14 μνημείων μεταξύ άλλων «προκρίθηκαν» ο ναός Αγ. Πέτρου και Παύλου στην Αρμενία, που είναι από τα πρώτα χριστιανικά κτίσματα στον κόσμο, και το ρωμαϊκό αμφιθέατρο στο Δυρράχιο το οποίο ανακαλύφθηκε το 1960 και παραμένει κατά το ήμισυ κρυμμένο.

Σχετικά άρθρα:

Πράσινο φως για την αποκατάσταση κτηρίων στο Τατόι