18 Απρίλιος 2013, 07:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:47

Στις 18 Απριλίου 1996 σκοτώνονται στο Κάιρο 18 Έλληνες τουρίστες

  • Στις 18 Απριλίου 1996 σκοτώνονται στο Κάιρο 18 Έλληνες τουρίστες

Δεκαοκτώ έλληνες τουρίστες πέφτουν νεκροί και άλλοι δεκαέξι τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείο Europa στο Κάιρο, στις 18 Απριλίου 1996. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση Γκαμά αλ Ισλαμίγια, που έχει ως στόχο Ισραηλινούς τουρίστες.

Πρωταγωνιστές της επίθεσης ήταν τέσσερις ένοπλοι- τρεις άνδρες και μία γυναίκα- με καλάσνικοφ και περίστροφα.

Οι τέσσερις ένοπλοι, που φορούσαν λευκές κελεμπίες, κατέβηκαν από ένα φορτηγάκι και κατευθύνθηκαν με τα πόδια στην είσοδο του ξενοδοχείου. Εκείνη την ώρα ορισμένοι Έλληνες τουρίστες περίμεναν εκεί για να επιβιβασθούν σε λεωφορείο το οποίο θα τους μετέφερε στην Αλεξάνδρεια.

Οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον των τουριστών. «Γάζωσαν» και το λεωφορείο, που ήταν σταματημένο μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου, στον δρόμο που οδηγεί στις πυραμίδες της Γκίζας.

«Παντού υπήρχαν λίμνες αίματος, άνθρωποι που κείτονταν στο έδαφος και πεταμένες αποσκευές», δήλωσε φωτογράφος του Ρόιτερς.

Οι τέσσερις δράστες κατόρθωσαν να διαφύγουν με το φορτηγάκι τους, μέσα στον πανικό που ακολούθησε.

Το γκρουπ των Ελλήνων τουριστών που αποτελείτο από 150 άτομα και πραγματοποιούσε επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα, είχε φτάσει το πρωί στο αεροδρόμιο του Καΐρου, προερχόμενο από το Ισραήλ.

Μια ομάδα Ελλήνων τουριστών επρόκειτο να αναχωρήσει το πρωί για την Αλεξάνδρεια και οι υπόλοιποι θα επισκέπτονταν τουριστικές περιοχές στο Κάιρο.

Όπως ανέφερε η οργάνωση ήθελε να επιτεθεί σε «γκρουπ Εβραίων τουριστών» γιατί το γκρουπ που επρόκειτο να φύγει για την Αλεξάνδρεια ήταν Ισραηλινοί και «αντικαταστάθηκε από το ελληνικό γκρουπ στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνει η αιγυπτιακή ασφάλεια για να προστατεύσει τη ζωή μόνο των Εβραίων».