17 Απρίλιος 2013, 09:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:47

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η κηδεία της Θάτσερ

  • Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η κηδεία της Θάτσερ

Πλήθος κόσμου θα βρεθεί σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο κεντρικό Λονδίνο, προκειμένου να απευθύνει το τελευταίο αντίο στην Σιδηρά Κυρία Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή την προηγούμενη εβδομάδα 8 Απριλίου σε ηλικία 87 ετών, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στο πόδι από τα ξημερώματα το Λονδίνο, ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει τη Μάργκαρτ Θάτσερ  τη Σιδηρά Κυρία της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την κηδεία της, παρούσα η Βασίλισσα Ελισάβετ.

Η ώρα του αποχαιρετισμού για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Βρετανίας, για την Lady T., για την πολιτικό που δίχασε και εξακολουθεί να διχάζει όλη τη χώρα, έφτασε.

Το φέρετρο με τη σορό της Μάργκαρετ Θάτσερ, μεταφέρθηκε το βράδυ σε παρεκκλήσι του παλατιού του Γουέστμινιστερ. Αυτή ήταν η επιθυμία της. Όπως επιθυμία της ήταν να μην υπάρξουν υπερπτήσεις μαχητικών γιατί, όπως η ίδια είχε δηλώσει, είναι σπατάλη.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, το παρεκκλήσι ήταν ανοιχτό ώστε μέλη της Βουλής να μπορούν να αποδώσουν τιμές.

Ήδη, το Λονδίνο μοιάζει έρημη πόλη. Δρόμοι έχουν κλείσει, η κυκλοφορία δεν επιτρέπεται και ο κόσμος έχει αρχίζει να μαζεύεται για να αποχαιρετίσει τη Βαρόνη Θάτσερ. Μέλη του Βασιλικού Ναυτικού, της Αεροπορίας και του στρατού έχουν ήδη πάρει θέσεις κατά τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η νεκροφόρα με τη σορό της Θάτσερ.

Η τελετή θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, ενώ αναμένονται και χιλιάδες πολίτες αναμένεται να συρρεύσουν στους δρόμους του Λονδίνου για να παρακολουθήσουν το γεγονός. Στην τελετή της πάλαι ποτέ «Σιδηράς Κυρίας» αναμένεται να παρευρεθούν περίπου 2.300 εκπρόσωποι από 170 χώρες, ενώ παρούσα σε αυτή θα είναι και η Βασίλισσα Ελισάβετ.

Η αστυνομία περιμένει και διαδηλώσεις κατά της πρώην πρωθυπουργού.