• ΑΡΧΕΙΟ
17 Απρίλιος 2013, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 11:26

21 Απρ 2013: Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη

  • 21 Απρ 2013: Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη

Eκδήλωση τιμής και μνήμης στον Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη, με παράλληλη παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Παλασίδη ''Καρδίας λαλίαν'', θα διοργανώσουν η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, ο Δήμος Βέροιας Σύνδεσμος Ποντίων Καθηγητών Δ/μιας Εκ/σης Νομού Θεσ/νίκης, την Κυριακή 21 Απριλίου, στις 7.30μμ.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

Προλογίζει την εκδήλωση ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βεροίας Χαράλαμπος Καπουρτίδης.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος δίνει την σκυτάλη στον παλαίμαχο πυρριχιστή της Ευξείνου Λέσχης Θεσ/κης και της Ευξείνου Λέσχης Πτολεμαΐδας, Παναγιώτη Μωυσιάδη, ο οποίος και θα συντονίσει την εκδήλωση, αρχίζοντας από τη χορωδία της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς, που θα τραγουδίσει αρχικά ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη, το ''Αητέντς επαραπέτανεν''.

Ομιλητές:

Μωυσιάδης Παναγιώτης: Θα αναφερθεί στο πρόσωπο του Νίκου Παλασίδη.

Πελαγίδης Στάθης: Ιστορικός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπ/μίου Δυτ. Μακεδονίας. Αναφέρεταi στο βιβλίο του Νίκου Παλασίδη με τίτλο ''Καρδίας λαλίαν''.

Παλασίδης Νίκος:Θα αναφερθεί στη ζωή και το μουσικό έργο του Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη και θα προσπαθήσει να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα του. Θα προβληθεί ταινία 8 χιλιοστών του 1980, που κινηματογράφησε ο Ν. Παλασίδης, όπου παίζει λύρα ο Γιωργούλης Κουγιουμτζίδης και τραγουδά ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης ενώ παράλληλα γίνεται απονομή πλακέτας στην οικογένεια Κουγιουμτζίδη.

Λυρική παρουσίαση του ποιήματος ''ο Γιωργούλης και ο Χάροντας''

Ο Νίκος Παλασίδης παρουσιάζει ένα από τα ποιήματα του βιβλίου και μάλιστα αυτό το 200 στίχων που αναφέρεται στο Γιωργούλη με τίτλο ''Ο Γιωργούλης και ο Χάροντας''. Συμμετέχουν μελωδικά ο τραγουδιστής Γιώτης Γαβριηλίδης με τη χορωδία της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς και οι τραγουδιστές Γιώργος Τσαρτιλίδης, Μπάμπης Ιορδανίδης και ο αντιπεριφερειάρχης της Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης.

Όλοι οι παραπάνω τραγουδιστές υπήρξαν συνεργάτες του Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη. Μελωδικά παίρνει μέρος και η Ιωάννα Τσολερίδου, ένα ανερχόμενο αστέρι στο ποντιακό και όχι μόνο πεντάγραμμο. Τους παραπάνω τραγουδιστές συνοδεύει με τη λύρα του ο γιος του Γιωργούλη, Ανδρέας Κουγιουμτζίδης. Στην παρουσίαση παίρνουν μέρος η ομάδα του θεατρικού τμήματος του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς, και ο παλαίμαχος πυρριχιστής, ο αιώνιος νέος, φιλόλογος και παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκπομπής ''μπροστά στην αλήθεια και το καθήκον'' του Ράδιο Ακρίτες, ο Νίκος Σωματαρίδης. Στο ρόλο του Γιωργούλη, ο γνωστός σε όλους, λυράρης Χρήστος Τσενεκίδης και στο ρόλο του Χάροντα ο ''ταουλτσής τοι ταουλτσήδων'' Κώστας Ψαθάς. Το ποίημα αποδίδεται στην ποντιακή διάλεκτο.

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας
Δείτε τα στοιχεία της Λέσχης