17 Απρίλιος 2013, 09:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:47

Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης: Τι ψήφισαν για τις συντάξεις των Ποντίων

  • Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης: Τι ψήφισαν για τις συντάξεις των Ποντίων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητά με ψήφισμα του την νομοθετική άρση των διατάξεων που αφορούν τη διακοπή συντάξεων του ΟΓΑ σε Πόντιους και Βορειοηπειρώτες.

Δείτε το κείμενο του ψηφίσματος:

Το Σώμα εκφράζει «την έντονη διαμαρτυρία του για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4093/12 που αφορούν στην διακοπή συντάξεων του ΟΓΑ των προσφύγων Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση και των Βορειο-ηπειρωτών που δεν έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα. Με την εφαρμογή της διάταξης αυτής η συντριπτική πλειοψηφία των υπερηλίκων ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης θα απολέσει την πενιχρή σύνταξη αυτή, αλλά και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψης αντιμετωπίζοντας πλέον το φάσμα της εξαθλίωσης και της πείνας, θυσιαζόμενοι βάναυσα στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Οπως τονίζεται στο ψήφισμα, «σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι πρόσφατα, όσοι συμπλήρωναν το 65ο χρόνο της ηλικίας τους και ζούσαν μόνιμα στην Ελλάδα, εντάσσονταν στις διατάξεις του σχετικού Νόμου και δικαιούνταν τη σύνταξη του ανασφάλιστου μέσω ΟΓΑ, βάσει και της συνταγματικής απαίτησης που διατυπώνεται στο άρθρο 21 παρ. 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο το κράτος παίρνει μέτρα για την προστασία του γήρατος. Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να υπάρξει νομοθετική άρση των διατάξεων αυτών που στην ουσία στερούν από τους υπερήλικες τη σύνταξή τους αυτή».