17 Απρίλιος 2013, 08:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:47

Άστον για τα Σκόπια: Λύση για το όνομα τώρα!

  • Άστον για τα Σκόπια: Λύση για το όνομα τώρα!

Τη σημασία της καλλιέργειας σχέσεων καλής γειτονίας και της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ώστε να καταστεί δυνατή η προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ, επεσήμανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, μετά τις συναντήσεις που είχε χθες στα Σκόπια με τους πολιτικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με τους γείτονες, ιδίως σε αυτή την περιοχή και να αναζητηθούν λύσεις και να προκύψουν συγκεκριμένες συμφωνίες.

Η διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποκτά δυναμική και προτρέπουμε τα δύο μέρη να αξιοποιήσουν τις προσπάθειες που καταβάλει ο Μάθιου Νίμιτς. Είναι απαραίτητη η επίλυση του ζητήματος αυτού, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Γνωρίζω ότι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, όμως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να σημειωθεί πρόοδος. Είναι πολύ καλύτερο να ενεργήσετε όσο πιο σύντομα γίνεται, παρά αργότερα. Είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός όσον αφορά την ενταξιακή σας πορεία» σημείωσε η κα Άστον, σε δήλωσή της μετά το πέρας των συναντήσεών της στα Σκόπια.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον, επισκέφθηκε την Τρίτη τα Σκόπια, στο πλαίσιο μίνι περιοδείας της σε χώρες της περιοχής (Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ).

Η κα Άστον είχε συναντήσεις στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Η κ. 'Αστον ανέφερε ότι διαβεβαίωσε τους πολιτικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ πως η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας είναι απολύτως εφικτός στόχος, όμως απαιτείται, όπως τόνισε, η διευθέτηση μίας σειράς ζητημάτων στο εσωτερικό, όπως η πιστή εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας από το 2001, η αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η εξάλειψη των προβλημάτων σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και η ενίσχυση των σχέσεων με την κοινωνία των πολιτών.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σημείωσε ότι τα παραπάνω ζητήματα καταγράφονται και στην ενδιάμεση έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, την οποία παρουσίασε, χθες, στο Στρασβούργο, ο επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φίλε.

Η κ. 'Αστον πρόσθεσε ότι η έκθεση αυτή της Κομισιόν σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας της 1ης Μαρτίου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ και επισημαίνει ότι ακόμη δεν έχει συσταθεί η εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση των γεγονότων της 24ης Δεκεμβρίου του 2012, τα οποία προκάλεσαν την πολιτική αναταραχή στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ.'Αστον κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και να προτάξουν το συμφέρον των πολιτών και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, παραμερίζοντας τις μεταξύ τους διαφορές.

Πηγή: kathimerini.gr