16 Απρίλιος 2013, 17:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:47

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας και ΠΟΕ για την υπόθεση του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά

  • Πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη Ποντιακών Ομοσπονδιών & φορέων

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας έστειλε επιστολή στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με σκοπό την ενημέρωση της Ομοσπονδίας για την πορεία της υπόθεσης σχετικά με το Ιδρυμά της Παναγίας Σουμελά. Ακολουθούν, η επιστολή της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας καθώς και η απάντηση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, όπως ενημέρωσαν το pontos-news.gr

H Επιστολή της Ευξείνου Λέσχη Βέροιας προς την ΠΟΕ.
 
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε και μέλη του ΔΣ της ΠΟΕ,

Σας αποστέλλουμε ενημερωτικό υπόμνημα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας σχετικά με το διοικητικό κατεστημένο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά και την πορεία της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου η εκδίκασή της αναβλήθηκε λόγω μη κατάθεσης θέσεων από την Ιερά Σύνοδο και τη Μητρόπολη Βέροιας για την 18η Απριλίου 2013, οπότε και πιθανολογούμε ότι θα εκδικαστεί. 

Σας υπενθυμίζουμε ότι και σε προηγούμενο έγγραφο μας προς την ΠΟΕ δηλώσαμε την πρόθεση μας να παραιτηθούμε από τη προσφυγή μας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, εφόσον βέβαια κατατεθεί και ψηφισθεί νομοσχέδιο που να καλύπτει τις προσδοκίες των Ποντίων για νομιμότητα και δημοκρατία στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά. Το ίδιο θα πράξουμε και σε περίπτωση που υπογραφεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Οι συνθήκες πλέον έχουν ωριμάσει προς αυτήν την κατεύθυνση δεδομένου ότι η προηγούμενη Υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου είχε συνυπογράψει τη Γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όταν υφυπουργός Παιδείας ήταν ο νυν Υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος, ώστε είναι απόλυτα ενημερωμένος, όπως άλλωστε και ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς. Θεωρείστε δεδομένη την αποδοχή μας σε κάθε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στον Υπουργό Παιδείας για το θέμα αυτό.
 
Μέχρι όμως την κατάθεση του νομοσχεδίου ή την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να πιέσουμε προς την κατεύθυνση αυτή όλοι μαζί, καλούμε την ΠΟΕ να παρέμβει άμεσα υπέρ της Εύξεινου Λέσχης Βέροιας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (όπως έκανε το Υπουργείο Παιδείας) αποδεικνύοντας εμπράκτως τη στήριξη της, όπως άλλωστε αποφάσισε το Ανώτατο Όργανο της, η Γενική Συνέλευση. Δεν νοείται να παρεμβαίνει υπέρ της Ευξείνου Λέσχη Βέροιας το Υπουργείο Παιδείας και όχι η ΠΟΕ! 

Ταυτόχρονα με μέριμνα της ΠΟΕ να ανοιχτεί λογαριασμός ειδικού σκοπού για την χρηματοδότηση του Δικαστικού και όχι μόνο αγώνα για τον εκδημοκρατισμό της διοίκησης του Ιδρύματος, καθώς ήδη τα δικαστικά έξοδα μόνο έχουν ξεπεράσει τα 2000€, τα οποία έχουν καταβληθεί από το ταμείο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και οπωσδήποτε θα απαιτηθούν άλλα τόσα (δηλαδή συνολικά 4000€), κόστος το οποίο ήδη η ΠΟΕ με απόφαση του ΔΣ αποφάσισε ότι θα καλύψει, πλην όμως η οικονομική δυσχέρεια του ταμείου της δεν το επέτρεψε ως τώρα.

Είναι δεδομένο ότι αν βοηθήσουμε όλοι οι Πόντιοι προς αυτή την κατεύθυνση και προσφέρουμε ένα ευρώ ως ένα «κεράκι» στην Παναγία, οι ανάγκες χρηματοδότησης θα υπερκαλυφθούν. Το ίδιο θα συμβεί αν κάθε ένα από τα 400 και πλέον σωματεία της ΠΟΕ συμβάλλει με 10€!

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Ο ΠρόεδροςΟ Γραμματέας
Χαράλαμπος Καπουρτίδης       

Ο Γραμματέας
Αρχιμήδης Ιντζεβίδης

H Απάντηση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Προς: Τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Το Δ.Σ απασχόλησε η επιστολή σας σχετική με τις εξελίξεις για το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά και σας ανακοινώνουμε την ομόφωνη απόφασή μας να παρέμβουμε νομικά στο Σ.τ.Ε με την καθοδήγηση του έγκριτου νομικού Κώστα Γαβρίδη, μέλος του Δ.Σ μας και επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της Π.Ο.Ε.

Εις ότι αφορά το οικονομικό σκέλος επιβεβαιώνουμε την υπόσχεση μας να στηρίξουμε και υλικά τις ενέργειές σας μόλις τα πολύ αδύναμα οικονομικά της Ομοσπονδίας μας το επιτρέψουν.

Με τις καλύτερες ευχές για την ευόδωση των κοινών μας προσπαθειών.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                       
Γεώργιος Παρχαρίδης        
Καθηγητής Καρδιολογίας  

Ο Γενικός  Γραμματέας
Δημοσιογράφος
Γεωργιάδης Γιώργος

Τμήμα Σύνταξης
Pontos-News.Gr