15 Απρίλιος 2013, 10:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:47

Στην Κωνσταντινούπολη το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο

  • Στην Κωνσταντινούπολη το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου φιλοδοξεί να κατασκευάσει στην Κωνσταντινούπολη η τουρκική κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Το αεροδρόμιο, που θα αρχίσει να λειτουργεί το 2017, θα διαθέτει έξι διαδρόμους για την προσγείωση και απογείωση αεροσκαφών και θα μπορεί να διαχειριστεί 150 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, ενώ το κόστος του θα φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Στόχος του φιλόδοξου έργου είναι η αύξηση των επισκεπτών στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και η ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζει ο τουρκικός αερομεταφορέας.

Η κατασκευή θα γίνει σε τέσσερα στάδια και στο πρώτο στάδιο το αεροδρόμιο θα έχει δυνατότητα διαχείρισης 90 εκατ. επιβατών, δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

"Η τελική ετήσια δυνατότητα του αεροδρομίου θα είναι 150 εκατ. επιβάτες. Το πρώτο στάδιο θα είναι λειτουργικό το 2017", πρόσθεσε.

Στις 3 Μαΐου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του τρίτου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο θα συμπληρώσει το Ατατούρκ (στην ευρωπαϊκή πλευρά) και το Σαμπιχά Γκιοκτζέν (στην ασιατική). Ο χώρος κατασκευής του θα γίνει βόρεια της Πόλης, κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Οι τουρκικές εταιρείες TAV και Limak είναι μεταξύ αυτών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό.