13 Απρίλιος 2013, 09:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:48

Αυτός είναι ο Ρώσος μεγιστάνας που αγόρασε το Σκορπιό

  • Ο Σκορπιός του Ωνάση πουλήθηκε σε Ρώσο μεγιστάνα

Η πώληση του Σκορπιού είναι πλέον πραγματικότητα. Όπως είχαμε γράψει στις 9 Απριλίου, η Αθηνά Ωνάση πούλησε το ιστορικό νησί του παππού της.

Ποιος είναι όμως ο Ρώσος μεγιστάνας που τον αγόρασε;

Όπως αποκαλύπτει η "Καθημερινή", ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είναι πλέον ιδιοκτήτης του Σκορπιού και του μικρού νησιού Τσοκάρι που αγόρασε από την Αθηνά Ωνάση.

Η περιουσία του ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ, έχει το 10% των μετοχών της τράπεζας Κύπρου και είναι ιδιοκτήτης της βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali, αλλά και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μονακό. Είναι στη λίστα του Forbes με τους ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Η διαδικασία κινήθηκε μέσω του πολύ γνωστού δικηγορικού γραφείου "Γιώργος Κωστακόπουλος και Συνεργάτες", το στέλεχος του οποίου Νίκος Κορογιαννάκης ταξίδεψε αρκετές φορές από τις Βρυξέλλες στη Γενεύη για να ολοκληρώσει την συμφωνία.

Στη συμφωνία φέρεται να εμπλέκεται και το γνωστό δικηγορικό γραφείο της Κύπρου που ανήκει στον Ανδρέα Νεοκλέους, δικηγόρο που πρόσφατα κατηγόρησε τους Ολλανδούς για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Ο Ωνάσης είχε αγόρασει το νησί από το  δημόσιο έναντι 3 εκατ. δραχμών, πριν από 50 χρόνια. Το λάτρεψε, ξόδεψε πολλά χρήματα για να το αξιοποιήσει και για μια πενταετία φύτευε δέντρα για να το φέρει στη μορφή που είναι σήμερα.

Το νησί έχει τεράστια σημασία και ιστορία, αφού ανέδειξε την περιοχή, εκεί έγινε ο γάμος του αιώνα, όπως χαρακτηρίστηκε, με την Τζάκι κι έχουν περάσει από εκεί βασιλιάδες, πρίγκιπες και όλοι οι διάσημοι της εποχής.

Ο όρος του Ωνάση στην διαθήκη του, σχετικά με τον Σκορπιοό έλεγε ότι το νησί δεν μπορεί να πουληθεί άλλα, αν οι κληρονόμοι του δεν μπορούν να το συντηρήσουν, παραχωρείται κατά προτεραιότητα στην πολιτεία για να χρησιμοποιηθεί σαν θέρετρο για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ένα άλλο νησάκι η Σπάρτη παραχωρείται για να γίνει κατασκήνωση για τα παιδιά των εργαζομένων στην Ολυμπιακή. Αν η πολιτεία δεν το δεχθεί περνάει αυτόματα στην Ολυμπιακή αεροπορία.

Το νομικό πρόβλημα ξεπεράστηκε με τη μετοχοποίηση της εταιρείας που διαχειρίζεται τα ακίνητα της Αθηνάς Ωνάση κι έτσι έγινε η πώλησή του.

Η συντήρησή του ήταν δυσβάσταχτη για την Αθηνά και λέγεται ότι η περιουσία της πλέον ανέρχεται σε 1/2 δισ. δολάρια από 2,5 δις. που παρέλαβε. Φαίνεται ότι πουλάει ότι δεν χρησιμοποιεί, αφού έχει βγάλει στο σφυρί κι άλλα ακίνητα.

Το κομμάτι με τους τάφους, το σπίτι και την εκκλησία, παραμένει στην κατοχή της Αθηνάς.

Όπως φαίνεται θέλει να κόψει όλους τους δεσμού που την ενώνουν με την Ελλάδα και την οικογένεια Ωνάση προσπαθώντας να αποτινάξει από πάνω της την κατάρα που τους κατατρέχει.

Δείτε το Ρώσο μεγιστάνα στο τέλος του κειμένου...

Gallery