11 Απρίλιος 2013, 16:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:48

Λύση στην αγωνία των ομογενών για τη φορολογία τους

  • Οδηγίες ΑΑΔΕ για τους ελέγχους στις φορολογικές δηλώσεις

Με τέσσερις απλές ρυθμίσεις στο άρθρο 43 του νόμου 4141, η ελληνική πολιτεία δίνει άμεση λύση στο πρόβλημα του φορολογικού πιστοποιητικού των ομογενών.

Έτσι, όσοι έχουν ή αποκτήσουν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα θα μπορούν τώρα να δηλώσουν κάτοικοι εξωτερικού και να υποβάλουν μαζί με τη φορολογική τους δήλωση, είτε μία βεβαίωση ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι άλλου κράτους, είτε εκκαθαριστικό ή αντίγραφο της εκεί δήλωσης τους. «Mετά από συστηματικές προσπάθειες επιλύθηκε το θέμα και το νέο πλαίσιο παρέχει σημαντική ευελιξία» είπε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, με αποκλειστική δήλωσή του, στη web tv του ΑΠΕ- ΜΠΕ o υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας.

Έτσι, πολύ πριν του αναμενομένου, παίρνει τέλος η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων ομογενών για το νέο καθεστώς φορολογίας τους στην Ελλάδα. Η κραυγή αγωνίας για τη διευθέτηση της διπλής φορολόγησης είχε εκφραστεί με πολύ ένταση από τους ομογενείς, σε όλες τις περιοδείες του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Τσιάρα. Τόσο στις χώρες της Ευρώπης όσο και στην Αμερική και κυρίως την Αυστραλία. Έτσι με τις ρυθμίσεις αυτές το ζήτημα επιλύθηκε μολονότι δέκα μέρες πριν, στις 29 Μαρτίου είχε δοθεί και σχετική παράταση προθεσμίας των δικαιολογητικών μέχρι τις 28 Ιουνίου.

«Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής πολιτείας και της ομογένειας μπορούν να οικοδομηθούν μόνο πάνω στις βάσεις της αξιοπιστίας» είπε σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος σε θέματα αποδήμου ελληνισμού Κώστας Τσιάρας, αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις.

«Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς» πρόσθεσε «είχε δεσμευτεί για την αντιμετώπιση ενός έντονου αιτήματος που αφορούσε στην έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού. Με την ευκαιρία που μου δίνετε, θέλω να ενημερώσω την ελληνική ομογένεια πως το θέμα αυτό μετά από συστηματικές προσπάθειες επιλύθηκε και το νέο πλαίσιο παρέχει σημαντική ευελιξία».

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα» κατέληξε ο κ. Τσιάρας «η ελληνική πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αντιμετωπιστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο ζητήματα που απασχολούν την ελληνική ομογένεια».

Με βάση τη νέα ρύθμιση αποσαφηνίζεται ότι, όσοι ομογενείς στην ελληνική φορολογική τους δήλωση επιλέξουν να προσκομίσουν τη βεβαίωση, αυτή θα πρέπει να έχει χορηγηθεί είτε από την φορολογική αρχή του άλλου κράτους, είτε από οποιαδήποτε δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή. Η φορολογική τους δήλωση- η οποία θα αφορά μόνο το εισόδημά τους που προκύπτει στην Ελλάδα- μαζί με τα παραπάνω δικαιολογητικά πρέπει να είναι απαραιτήτως εμπρόθεσμη. Σε διαφορετική περίπτωση- αν δεν προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών που θα ορίσει με απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών- οι υπόχρεοι θα θεωρούνται κάτοικοι Ελλάδος και θα υπόκεινται σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά τους.

Real.gr

Πηγή: madata.gr