• ΑΡΧΕΙΟ
11 Απρίλιος 2013, 12:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 11:25

21 Απρ 2013: Μονοήμερη εκδρομή στη Μονή Ζάβορδας με την Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων

  • 21 Απρ 2013: Μονοήμερη εκδρομή στη Μονή Ζάβορδας με την Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων

Μονοήμερη εκδρομή με κεντρικό της θέμα της επίσκεψη στη Μονή Ζάβορδας που ιδρύθηκε στα Γρεβενά από τον Άγιο Νικάνορα και θεωρείται το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Δυτικής Μακεδονίας και ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Μοναστήρια εκτός Αγίου Όρους, διοργανώνει η Εύξεινος Λέσχη για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου 2013.

Στη μονή μεταξύ άλλων σημαντικών λειψάνων και κειμηλίων φυλάσσεται και η εικόνα Του Σωτήρος Χριστού η οποία φέρει αργυρά επένδυση. Την εικόνα αυτή ανακάλυψε ο Άγιος Νικάνωρ κατόπιν οράματος και έχτισε το μοναστήρι του. Επίσης εκεί φυλάσσονται και τα ιερά λείψανα καθώς και η κάρα του Αγίου.

Η μετατροπή του Αλιάκμονα στην τεχνητή λίμνη Ιλαρίωνα έθεσε σε κίνδυνο την σκήτη του Αγίου που βρισκόταν κάτω από τη μονή, μιας και τα νερά που θα ανέβαιναν θα την πλημμύριζαν και θα την έκρυβαν. Σήμερα και χάρη στις προσπάθειες των ενδιαφερομένων και τη χάρη του Αγίου η σκήτη μεταφέρθηκε και διεσώθη και προαιρετικά όποιος θέλει μπορεί να την επισκεφθεί.

Επίσης θα δούμε και την εκκλησία, της Παναγίας Τουρνικιώτισας με το διώροφο καθολικό που μεταφέρθηκε λόγω της λίμνης και βρίσκεται πριν το μοναστήρι .
Στα πλαίσια της μονοήμερης αυτής εκδρομής πέραν της μονής Ζαβόρδας και της διασωθείσας σκήτης του Αγίου θα επισκεφθούμε τη γραφική κωμόπολη του Βελβεντού στην Κοζάνη καθώς και την Αιανή (αρχαιολογικό μουσείο) και το Χρώμιο(Μουσείο Μακεδονικού αγώνα).

Πληροφορίες για την εκδρομή και δηλώσεις συμμετοχής στην ταμία του συλλόγου κυρία Κυριαζίδου Μαργαρίτα στα τηλέφωνα : 6978 113 967 και 24310 24310 74588

Με εκτίμηση για το ΔΣ,
Η Πρόεδρος                                
Σαββίδου Λένα  

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Τρικάλων
Δείτε τα στοιχεία της Λέσχης