11 Απρίλιος 2013, 11:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:48

Το Ποντιακό έπος μέσα από τα μάτια του Παντέλ Αγά

  • Η Γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων από τον Θεοφάνη Μαλκίδη

Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πόντος Χορτοκοπίου διοργάνωσε εκδήλωση την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 για την παρουσίαση του βιβλίου Μνήμες του Ποντιακού Αντάρτικου 1913-1922 του Παντελή Αναστασιάδη (Παντέλ Αγά). Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης. Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση.
 
Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χορτοκοπίου, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος «ΠΟΝΤΟΣ», πραγματοποίησε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου, «Μνήμες του Ποντιακού Αντάρτικου, 1913-1922» του Παντελή Αναστασιάδη (Παντέλ Αγά), από τις εκδόσεις «Ενωμένη Ρωμιοσύνη».
 
Το βιβλίο  παρουσίασαν ο Θεοφάνης Μαλκίδης , η εγγονή του Παντέλ-Αγά Φωτεινή Αναστασιάδου και η Φιλόλογος Ιωάννα Ρωμανού.

Η Ιωάννα Ρωμανού στην αναλυτική αναφορά της στον Παντέλ Αγά, υποστήριξε ότι ο δείκτης πορείας της ενημέρωσης του κόσμου παραμένει στη σωστή πορεία, τόσο δυναμώνει η αισιοδοξία ότι για τη διάσωση της ποντιακής παράδοσης.

Από την πλευρά της η εγγονή του Παντελή Αναστασιάδη, αναφέρθηκε στον ήρωα παππού της από την ανθρώπινη πλευρά του και μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους λίγες από τις προσωπικές στιγμές που έζησε μαζί του.

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης, τόνισε τη σημασία των πράξεων του Παντελή Αναστασιάδη και των άλλων 25.000 ανταρτών του Πόντου και την επίδραση τους στο σήμερα. «Αν δεν υπήρχαν εκείνοι οι άνθρωποι, είναι σίγουρο ότι δεν θα υπήρχαμε εμείς», δήλωσε, συμφωνώντας παράλληλα με τον Δημήτρη Ψαθά, ο οποίος χαρακτήρισε το αντάρτικο του Πόντου, «έπος».

Η σημαντικότερη ίσως στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του ηχητικού ντοκουμέντου από τη συνέντευξη που είχε δώσει η Παντελής Αναστασιάδης το 1967 στο Ποντολίβαδο, όπου και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του, όταν έφτασε στην Ελλάδα από τον Πόντο, μέσω Ρωσίας και Βουλγαρίας.

Gallery