10 Απρίλιος 2013, 16:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:49

Παπούλιας - Αβραμόπουλος: Στο επίκεντρο οι γερμανικές αποζημιώσεις

  • Παπούλιας - Αβραμόπουλος: Στο επίκεντρο οι γερμανικές αποζημιώσεις

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κ. Παπούλιας είπε ότι τον αφορά προσωπικά καθώς το 1995 υπέβαλε ως υπουργός Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία ζητώντας την αποπληρωμή του χρέους.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι εφόσον προχωρήσει η χώρα προς τις διεκδικήσεις πρέπει να έχει ισχυρή νομική βάση. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών περιμένει την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους για να κινηθεί ανάλογα.

«Υπεβλήθη ένα πόρισμα το οποίο, αφού αξιολογήθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου μας, προωθήθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Διότι εφόσον είναι να προχωρήσουμε, θα πρέπει να έχουμε ισχυρή νομική βάση, διότι μία τέτοια κίνηση θα είναι περισσότερο νομική και λιγότερο πολιτική. Διότι η πολιτική βάση είναι δεδομένη, η κυβέρνηση προώθησε – ως όφειλε – αυτό το θέμα και βέβαια, περιμένουμε και τη γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους , η οποία νομίζω ότι δεν θα αργήσει, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, συζητήθηκε η απαντητική επιστολή του κ. Αβραμόπουλου προς τον ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου πριν από λίγες μέρες, όπου απέρριπτε τις προκλητικές προτάσεις του είτε για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ είτε για διχοτόμηση της Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαίνεσε το υπουργείο Εξωτερικών για το περιεχόμενο της επιστολής.

«Μιας και μου το θέσατε, ότι η αρχή της έντιμης διπλωματίας μετράει, αποδίδει. Πρέπει να ξέρει ο καθένας τι εννοεί ο άλλος και η ειλικρίνεια, όσο και αν δεν συμβιβάζεται με την έννοια της διπλωματίας, έτσι εξελίχθηκε, τελικά φέρνει αποτελέσματα. Από την άλλη μεριά πρέπει να σας πω ότι σιγά-σιγά ανατάσσεται η θέση της χώρας μας στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον, το οποίο βρίσκεται σε φάση ρευστότητας και μεγάλων αλλαγών. Για όλα αυτά έχουμε στοχευμένη πολιτική και συγκριτικά με αυτό που σας είχα πει την τελευταία φορά, έχουμε κάνει βήματα μπροστά, είναι θετικά και προχωράμε», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος στην συνομιλία που είχε με τον κ. Παπούλια.

Πηγή: imerisia.gr