10 Απρίλιος 2013, 09:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:49

6.000 τα παιδιά του δρόμου στην Ελλάδα

  • 6.000 τα παιδιά του δρόμου στην Ελλάδα

Τα παιδιά του δρόμου ανέρχονται στις 6.000 στην Ελλάδα. Πρόκειται για ανήλικα παιδιά ηλικίας ακόμη και 5 χρονών, τα οποία ζουν στους δρόμους της Αθήνας πουλώντας χαρτομάντιλα και λουλούδια, καθαρίζοντας τζάμια σε φανάρια και ζητιανεύουν στους δρόμους.

Κατάγονται κυρίως από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, είναι ηλικίας κυρίως από 5 έως 12 μηνών και έχουν έρθει στην Ελλάδα με την οικογένεια τους για να δουλέψουν αναφέρει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό Μένη Χριστίδου, στα προγράμματα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «PRAKSIS», έχει παρατηρηθεί αύξηση του φαινομένου της παιδικής εργασίας στην Ελλάδα. εξαιτίας της κρίσης των τελευταίων ετών,

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, η περιοχή του κέντρου παραδοσιακά αποτελεί το βασικό σημείο δράσης τους, καθώς το κέντρο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό περαστικών.

«Συχνά όμως, παρατηρούμε παιδιά κοντά σε εκκλησίες περιφερειακά του κέντρου. Τα βράδια τα παιδιά μπορεί να εντοπιστούν και σε σημεία εκτός κέντρου εφόσον τα σημεία αυτά συγκεντρώνουν πολύ κόσμο συνήθως για βραδινή διασκέδαση», αναφέρει η κ. Χριστίδου.

Ανάλογο πρόβλημα με παιδιά που ζουν στο δρόμο, υπάρχει και στην Πάτρα, όμως εκεί εντοπίζεται κυρίως, σε παιδιά παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να φύγουν από την πόλη ή τη χώρα.

Σύμφωνα με την κ. Χριστίδου μπορεί «κάποια από τα παιδιά του δρόμου να εργάζονται ή να επαιτούν στο δρόμο στην προσπάθεια τους να συμβάλλουν στο οικογενειακό εισόδημα. Τα περισσότερα όμως, εργάζονται σκληρά για να αποδώσουν κέρδη σε κυκλώματα εκμετάλλευσης. Οι έμποροι αυτού του σύγχρονου δουλεμπορίου μετακινούν συχνά τα παιδιά από περιοχή σε περιοχή, από πόλη σε πόλη ή μεταξύ διαφορετικών χωρών προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί από τις διωκτικές αρχές».

Όταν βλέπουμε παιδιά να ζητιανεύουν δεν τους κάνουμε καλό όταν δίνουμε χρήματα, γιατί καταλήγουν σ' αυτούς που βρίσκονται πίσω τους και τα εκμεταλλεύονται.

Το σωστό είναι να καλέσουμε την αστυνομία ή να τηλεφωνήσουμε στο Χαμόγελο του παιδιού στο 10-56.

Η σύλληψη γι αυτά τα παιδιά μπορεί να είναι λύτρωση...