9 Απρίλιος 2013, 10:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:49

Η ΕΕ ζητά άμεση λύση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων

  • Η ΕΕ ζητά άμεση λύση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ, την άμεση λύση στη διαμάχη για το όνομα των Σκοπίων, η οποία εξακολουθεί να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας, στην ΕΕ.

Να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια πριν από το τέλος Ιουνίου του 2013 και να υπάρξει οριστική επίλυση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς περεταίρω καθυστέρηση.

Με το ψήφισμα τους επί της έκθεσης προόδου της χώρας για το 2012, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής κάλεσαν τον Επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ, να αξιολογήσει το κόστος της μη διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των βασικών κινδύνων για τη χώρα εάν συνεχιστεί το σημερινό status quo. Υπενθυμίζεται ότι τα Σκόπια έλαβαν το καθεστώς υποψήφιας χώρας το Δεκέμβριο του 2005.

Το ψήφισμα του εισηγητή Richard Howitt (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο) υιοθετήθηκε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ με 39 ψήφους υπέρ και 13 κατά. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο του Μαΐου στο Στρασβούργο.

Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και να προωθήσει τις ευνοϊκές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.

Παράλληλα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις υπάρχουσες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στη χώρα. Ζήτησαν, δε, από την κυβέρνηση να στείλει σαφή μηνύματα ότι η εφαρμογή διακρίσεων με βάση την εθνική ταυτότητα δεν θα γίνονται ανεκτές στη χώρα.

Οι ευρωβουλευτές επέμειναν ακόμη στην ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να ενισχυθεί η νομοθεσία κατά της διαφθοράς, να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητα των δικαστικών αρχών στην πράξη, αλλά και να ξεπεραστούν τα εκτεταμένα φαινόμενα αυτολογοκρισίας που παρατηρούνται μεταξύ των δημοσιογράφων.