9 Απρίλιος 2013, 07:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:49

Der Spiegel: Πιθανό κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα

  • Der Spiegel: Πιθανό κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα

Για το ενδεχόμενο εφαρμογής τακτικής «κουρέματος» στις καταθέσεις κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Μετά την άρνηση της τρόικας να επιτρέψει τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού μιλά ανοιχτά για επανάληψη της μεθόδου που εφαρμόστηκε πρόσφατα στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η απόφαση κατά της συγχώνευσης γεννά υποψίες ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στην διάσωση.»

Και συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό: «Οι μεγάλες τράπεζες συνιστούν κίνδυνο, αυτό έδειξε με τρόπο δραματικό η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε τη διαδικασία συγχώνευσης έπειτα, προφανώς, από βέτο της τρόικα η οποία μάλλον αντέδρασε έτσι μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα δημιουργούσε μια μεγάλη τράπεζα με καταθέσεις γύρω στα 170 δισ. ευρώ, όσο οι ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. Αυτό -μετά την κυπριακή εμπειρία- ενδέχεται να ήταν ένα πολύ λεπτό σημείο για την ελληνική κυβέρνηση».

«Η απόφαση κατά της συγχώνευσης γεννά υποψίες ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί και να συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στην διάσωση. Ανησυχία έχει ήδη καταλάβει την ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας τονίζει πως οι αποταμιεύσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες», προσθέτει το περιοδικό.

To πλέον ανησυχητικό είναι ότι Μέσα Ενημέρωσης όπως το Der Spiegel χρησιμοποιούνται συστηματικά από την γερμανική κυβέρνηση για να προετοιμάσουν επικοινωνιακά το έδαφος για τις αποφάσεις που επιβάλει η Γερμανία.

Από την άλλη πλευρά, «Οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα δεν προκαλούν καμία ανησυχία.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, υπήρχε μάλιστα ησυχία σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από το: defencenet.gr

Πηγή: madata.gr