8 Απρίλιος 2013, 18:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:49

Πιέζει ο Νταβούτογλου για λύση στο Κυπριακό

  • Στην Αθήνα στις 10 Οκτωβρίου ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Η οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να αποτρέψει τη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Τα βήματα που θα γίνουν προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού, θα διευκολύνουν στο να ξεπεράσει η ελληνοκυπριακή πλευρά το οικονομικό της πρόβλημα», τόνιζε, υποστηρίζοντας ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να δει το θέμα αυτό με κάποιο το όραμα».

«Αν το 2004, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έλεγε «όχι» στο σχέδιο στο οποίο η Τουρκοκυπριακή πλευρά είπε «ναι», δεν θα είχε δημιουργηθεί η κρίση», είπε.

«Η αναπτυσσόμενη οικονομία της Τουρκίας, μπορεί να προσφέρει ευημερία και στην ελληνοκυπριακή πλευρά», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «δυστυχώς υιοθέτησαν μια πολιτική κλιμάκωσης της κρίσης (στο Κυπριακό) και πολιτική να κλείσουν το δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ».

«Ελπίζουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα κινηθεί σύντομα», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε επίσης ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε μεγάλο λάθος» στο θέμα των ενεργειακών πηγών: «Με τη λύση του Κυπριακού, όλα, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών πηγών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειρηνικά», είπε κι άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί αμέσως μια τεχνική επιτροπή που θα μελετήσει το πως μπορεί να αξιοποιηθούν όλες οι φυσικές πηγές πλούτου.

«Εάν, όμως, μας λένε ότι «ο νότος ανήκει σε εμάς και ο βορράς σε εσάς», τότε ας θέσουν το θέμα της λύσης των δύο κρατών. Κανείς δεν ωφελείται από την συσκότιση αυτού του θέματος», συμπλήρωσε.

Πηγή: enikos.gr