8 Απρίλιος 2013, 13:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:49

Ο Κώστας Γαβράς σε διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

  • Ο Κώστας Γαβράς μιλάει για τα μεταλλεία χρυσού(video)

O Κώστας Γαβράς βρέθηκε σε μαζική διαδήλωση που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου επενέβη η αστυνομία με βίαιο τρόπο.

Εδώ και λίγες ημέρες ο ιστορικός κινηματογράφος Εμέκ έχει καταληφθεί από ακτιβιστές που αντιδρούν στην καταστροφή ενός ιστορικού κτιρίου, που έχει συνδεθεί άρρηκτα και με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης. Θα κατεδαφιστεί προκειμένου να ανεγερθεί στην περιοχή Μπέγιογλου, εμπορικό κέντρο, στα πλαίσια σχεδίου ανάπλασης της πόλης.

O Κώστας Γαβράς βρέθηκε ανάμεσα στους διαδηλωτές μαζί με αρκετούς ανθρώπους του τουρκικού κινηματογράφου, σκηνοθέτες, κριτικούς και ηθοποιούς, φωνάζοντας ότι είναι μεγάλο λάθος να ρίξουν το γραφικό κτίριο που στεγάζει το Εμέκ. Από τις «διεθνείς» παρουσίες, κοντά στους Τούρκους συναδέλφους του βρέθηκαν και ο Βρετανός κινηματογραφιστής Μάικ Νιούελ, ο Χιλιανός Μάρκο Μπέχις και ο Γερμανός Γιαν Όλε Γκέστερ.

H αστυνομία επενέβη βίαια για τη διάλυση της πορείας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος Πολιτισμού και Τεχνών της Κνωσταντινούπολης, η οποία καταδίκασε την «υπερβολική βία» που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί κατά των «διαδηλωτών που δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να υπερασπίζονται ένα στοιχείο πολιτισμού της πόλης τους», με αντλίες νερού και δακρυγόνα.

Πολλοί διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα και ελαφρούς τραυματισμούς (μεταξύ τους και ο Τούρκος σκηνοθέτης Ερντέν Κιράλ), ενώ δεν έλειψαν και οι προσαγωγές.