8 Απρίλιος 2013, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:50

Δ.Ο.Ε.: Κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης σε Ελλάδα και Κύπρο

  • Δ.Ο.Ε.: Κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης σε Ελλάδα και Κύπρο

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ILO διαπιστώνει, τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης σε Ελλάδα και Κύπρο λόγω οικονομικής κρίσης, αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel επικαλούμενο ειδική έρευνα της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Όσλο.

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος κοινωνικών ταραχών στην ΕΕ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο κίνδυνος για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Ο ειδικός δείκτης με τον οποίο η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ILO μετράει τον κίνδυνο κοινωνικών ταραχών έχει αυξηθεί κατά 12 μονάδες στην ΕΕ.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης έδωσαν υπερβολική έμφαση στην δημοσιονομική τους εξυγίανση και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Η ILO προτείνει να προστατεύονται οι θέσεις εργασίας στις μελλοντικές πολιτικές για τη διαχείριση κρίσεων και ζητά ειδικότερα μια «εγγύηση απασχόλησης» για τους νέους.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι μόνο σε 5 από τις 27 χώρες της ΕΕ η απασχόληση βρίσκεται πάνω από το προ κρίσης επίπεδο. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι και η Γερμανία, η οποία είναι και η μοναδική χώρα στην οποία από το 2008 μειώνεται η ανεργία των νέων. Η ILO καθιστά την πολιτική των περικοπών και της λιτότητας που επεβλήθη στις χώρες της κρίσης υπεύθυνη για την αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ και υπενθυμίζει ότι ο αριθμός των ανέργων στις 27 χώρες-μέλη έχει φτάσει στο μεταξύ τα 26 εκατομμύρια.