7 Απρίλιος 2013, 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:50

11 ανεξήγητα φαινόμενα ζητούν εξήγηση

  • 11 ανεξήγητα φαινόμενα ζητούν εξήγηση

11 ανεξήγητα φαινόμενα για τα οποία δεν έχει δοθεί σαφής εξήγηση, όσο κι αν οι επιστημονικές έρευνες προσπάθησαν να τα εξηγήσουν.

Η αρχή του σύμπαντος
Τα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα υποστηρίζουν τη θεωρεία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang), δηλαδή ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε από μία εξαιρετικά πυκνή και θερμή κατάσταση που εξερράγη, δημιουργώντας ένα συνεχώς διευρυνόμενο σύμπαν. Αποδεικτικά στοιχεία αυτής της θεωρίας μπορεί να βρει ο οποιοσδήποτε στην οθόνη της τηλεόρασης. Έχετε παρατηρήσει ποτέ τις ασπρόμαυρες κουκίδες που εμφανίζονται όταν κάνει παράσιτα η τηλεόραση; Αυτές οι κουκίδες προέρχονται από την ηχώ της Μεγάλης Έκρηξης.

Οι επιστήμονες συμφωνούν γενικά πως η Μεγάλη Έκρηξη σημειώθηκε πριν από περίπου 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το πώς ή το γιατί συνέβη. Κάποιοι παίρνουν τη θρησκευτική οδό -πιστεύουν πως η θεωρεία της Μεγάλης Έκρηξης επιβεβαιώνει την ύπαρξη του Θεού και τα βασικά στοιχεία της ιστορίας της Βίβλου για τη Δημιουργία. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τι ακριβώς συνέβη πριν τη Μεγάλη Έκρηξη, ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να εξηγήσουν το πώς και το γιατί συνέβη.

Η μάχη του Μαραθώνα
11.000 Έλληνες 100.000 Πέρσες στη Μάχη του Μαραθώνα η οποία άρχισε στις 5.30 περίπου το πρωί και οι Πέρσες στρατηγοί διέταξαν οπισθοχώρηση στις 8 το πρωί δηλ μόλις 2,5 ώρες μετά την έναρξη της μάχης

Το παράξενο είναι πως όλα όσα γίνανε , γίνανε μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.6.400 Πέρσες αποδεκατίστηκαν από ένα Ελληνικό στρατό που αριθμούσε το 1/10 της δικιάς τους δύναμης με φοβερή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Πως είναι άραγε δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα;

Μυστηριώδεις εξαφανίσεις
Δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός οι μυστηριώδεις εξαφανίσεις όλο και αυξάνονται. Κάποιοι πιθανό να το σκάνε, άλλοι να παθαίνουν κάποιο ατύχημα, άλλοι πέφτουν θύματα απαγωγής. Υπάρχουν και κάποιες άλλες περιπτώσεις που οι εξαφανίσεις είναι πραγματικά μυστηριώδεις. Από το πλήρωμα του πλοίου Marie Celeste μέχρι τον Jimmy Hoffa, την Amelia Earhart και τη Natalee Holloway, κάποιοι άνθρωποι φαίνεται να εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης, χωρίς να αφήσουν κανένα απολύτως ίχνος πίσω τους. Ποτέ δεν υπάρχουν στοιχεία για να βοηθήσουν στον εντοπισμό τους, απλά εξαφανίζονται...

Placebo
Η Ιατρική επιστήμη μόλις έχει αρχίσει να κατανοεί τους τρόπους με τους οποίους ο νους επηρεάζει το σώμα. Υπάρχει ένα φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται placebo και δείχνει πως οι άνθρωποι μπορούν κάποια στιγμή να προκαλέσουν ανακούφιση σε ορισμένα ιατρικά συμπτώματα ή στον πόνο, απλά και μόνο πιστεύοντας πως η θεραπεία που θα τους δώσει ο γιατρός τους θα είναι αποτελεσματική.

Με άλλα λόγια το σώμα έχει την ικανότητα να θεραπευτεί από μόνο του. Αυτό είναι τρομερά εντυπωσιακό, αλλά δεν έχει εξηγηθεί από την επιστήμη πως ακριβώς συμβαίνει.

Μετανάστευση των Ζώων
Πολλά ζώα μεταναστεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα σε γη και θάλασσα, χωρίς να χρησιμοποιούν κάποια συσκευή GPS. Πως καταφέρνουν και κάνουν αυτά τα τεράστια ταξίδια χωρίς να χάνονται; Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά, αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες. Σύμφωνα με ένα άρθρο της εφημερίδας The Independent για τη μετανάστευση των περιστεριών, κάποιοι πιστεύουν πως τα πουλιά προσανατολίζονται στη Γη χρησιμοποιώντας οπτικά οροθέσια ή την αίσθηση της όσφρησης για να προσδιορίσουν τη θέση τους.

Κάποιες πιο εξεζητημένες θεωρίες υποστηρίζουν πως τα περιστέρια χρησιμοποιούν το μαγνητισμό για να προσδιορίζουν εάν βρίσκονται βόρεια ή νότια του τόπου διαμονής τους. Μία άλλη θεωρία λέει πως τα περιστέρια χρησιμοποιούν τον μορφικό συντονισμό, μία θεωρία του Rupert Sheldrake, που αναφέρεται σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί ως «τη βάση της μνήμης στη φύση… την ιδέα μυστηριωδών τηλεπαθητικών αλληλοσυνδέσεων μεταξύ των οργανισμών και τις συλλογικές αναμνήσεις των ειδών.»

Η έκρηξη της Tunguska
Τον Ιούνιο του 1908, μία μπάλα φωτιάς εξερράγη σε μία απομακρυσμένη περιοχή της Ρωσίας, σείοντας το έδαφος και ισοπεδώνοντας μία δασική έκταση 2000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η έκρηξη της Tunguska, που πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο ποταμό που βρίσκεται στην περιοχή, είχε μέγεθος 15 μεγατόνων, δηλαδή ήταν χιλιάδες φορές ισχυρότερη από τη βόμβα της Χιροσίμα.

Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι η έκρηξη οφείλεται στην πτώση ενός μετεωρίτη, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σχημάτισε και τη λίμνη που βρίσκεται στην περιοχή. Εντούτοις, κάποιοι άλλοι επιστήμονες πιστεύουν πως η λίμνη προϋπήρχε πριν από το συμβάν. Το βέβαιο είναι πως το γεγονός αυτό αποτελεί την πιο ισχυρή φυσική έκρηξη στην πρόσφατη ιστορία.

Τα φώτα των σεισμών
Συνήθως, πρόκειται για άσπρες ή πολύχρωμες λάμψεις, που προηγούνται ενός μεγάλου σεισμού και διαρκούν μόλις ελάχιστα δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία, εδώ και εκατοντάδες χρόνια γίνονται αναφορές για αυτά τα φώτα, παρόλο που είναι σπάνιες. Τη δεκαετία του ’60, τραβήχτηκαν φωτογραφίες του φαινομένου κατά τη διάρκεια των σεισμών στο Matsushiro και έτσι η επιστημονική κοινότητα ξεκίνησε να ασχολείται σοβαρά με το θέμα.

Από τότε, οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει πολλές θεωρίες για την προέλευση των λάμψεων, που κυμαίνονται από τον πιεζοηλεκτρισμό και τη θερμότητα της τριβής μέχρι τις εκπομπές αερίων φωσφίνης και την ηλεκτροκινητική. Πιο πρόσφατες επιστημονικές θεωρίες, όμως, υποστηρίζουν πως οι λάμψεις δημιουργούνται από προσεισμικά στοιχεία, που διεγείρουν το φυσικό ηλεκτρικό φορτίο των βράχων, κάνοντάς τους να σπινθηροβολούν και να λάμπουν.

Διαίσθηση
Όλοι μας έχουμε νιώσει κάποια στιγμή αυτό που λέμε διαίσθηση. Πολλοί παρομοιάζουν την διαίσθηση με το ένστικτο, μόνο που το ένστικτο μας πολλές φορές μπορεί να είναι λανθασμένο, σε αντίθεση με την διαίσθηση που τις περισσότερες φορές βγαίνει σωστή.

Οι ψυχολόγοι αναφέρουν πως ο άνθρωπος λαμβάνει υποσυνείδητα πληροφορίες από τον κόσμο γύρω του, με αποτέλεσμα να διαισθάνεται ή να γνωρίζει πληροφορίες, χωρίς ακριβώς να γνωρίζει πως ή γιατί τις ξέρει. Τα φαινόμενα διαίσθησης είναι εξαιρετικά δύσκολα να τα αποδείξεις ή να τα μελετήσεις και έτσι η ψυχολογία δεν μπορεί να λύσει όλες μας τις απορίες.

Deja vu
Στα ελληνικά το deja vu σημαίνει "έχω ήδη δει". Περιγράφει ένα μυστηριώδες συναίσθημα που νιώθουμε όταν νομίζουμε πως έχουμε ήδη ξαναζήσει κάποια συγκεκριμένα γεγονότα στο παρελθόν. Κάποιοι αποδίδουν το deja vu σε υπερφυσικές εμπειρίες ή αυθόρμητες φευγαλέες ματιές σε προηγούμενες ζωές. Όπως και με την διαίσθηση  η έρευνα της ψυχολογίας μπορεί να προσφέρει περισσότερο φυσιοκρατικές εξηγήσεις, αλλά ουσιαστικά η αιτία και η φύση του φαινομένου παραμένουν ένα μυστήριο.

Τηλεπαθητικές δυνάμεις
Οι τηλεπαθητικές δυνάμεις και η εξωαισθητηριακή αντίληψη (ESP) συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 κορυφαίων ανεξήγητων φαινομένων, για τον μοναδικό λόγο ότι υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν σε αυτές.

Ερευνητές υπέβαλαν σε εξετάσεις άτομα που ισχυρίζονται πως έχουν τηλεπαθητικές δυνάμεις, παρόλο που τα αποτελέσματα, με καθαρά επιστημονικά κριτήρια, είναι μέχρι στιγμής αρνητικά ή αμφιλεγόμενα. Ορισμένοι ισχυρίζονται πως οι τηλεπαθητικές ικανότητες δεν μπορούν να εξεταστούν. Εάν αυτό ισχύει, τότε η επιστήμη δεν θα καταφέρει ποτέ να αποδείξει την ύπαρξη ή μη των τηλεπαθητικών δυνάμεων.

Δροσουλίτες
Στην περιοχή του βενετσιάνικου κάστρου του Φραγκοκάστελου στη νότια Κρήτη μαρτυρείται το φαινόμενο της εμφάνισης του στρατού των Δροσουλιτών.
Εκατοντάδες Κρήτες πολεμιστές αντιτάχθηκαν στην επίθεση των τουρκικών στρατευμάτων του Μουσταφά Μπέη στις 18 Μαίου 1828.

Οι Τούρκοι στρατιώτες πολιόρκησαν στενά το κάστρο και στη μάχη που κράτησε εφτά μέρες οι περίπου εξακόσιοι υπερασπιστές του, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού τους Χατζημιχάλη Δαλιάνη, θανατώθηκαν.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων της περιοχής, αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, o επίδοξος παρατηρητής που είναι εφοδιασμένος με υπομονή και οξεία όραση, μπορεί να παρατηρήσει μια σκιώδη παράταξη να αφήνει τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Χαράλαμπου και να προχωρά κατά μήκος των τειχών του κάστρου. Πάνοπλοι στρατιώτες, ντυμένοι στα μαύρα, προχωρούν σε απλή παράταξη παράλληλα στην ομιχλώδη ακτή. Το φαινόμενο διαδραματίζεται στο διάστημα μεταξύ 17 και 30 Μαίου και δε διαρκεί πάνω από 10 λεπτά.