5 Απρίλιος 2013, 14:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:51

Φράουλα: Γεύση, υγεία, ομορφιά

  • Φράουλα: Γεύση, υγεία, ομορφιά

Κόκκινη, ζουμερή και λαχταριστή, η φράουλα είναι ένα από τα νοστιμότερα φρούτα της Άνοιξης. Μας προκαλεί να την χρησιμοποιήσουμε για την υγεία, την ομορφιά μας, αλλά και στην κουζίνα μας.

Με τις λίγες θερμίδες που διαθέτει, μόνο 47 ανά 100γρ, μας δίνει τη δυνατότητα να την βάλουμε στην διατροφή μας με πάρα πολλούς τρόπους.

Η θρεπτική της αξία είναι πολύ σημαντική, μιας που είναι πλούσια σε βιταμίνης C, περισσότερη κι από το πορτοκάλι. Επίσης έχει μαγγάνιο και πεκτίνη, η οποία ως διαλυτή φυτική ίνα που είναι, συντελλεί στη μείωση της χοληστερίνης και βοηθά στην δυσκοιλιότητα.

Οι δραστικές της ιδιότητες για τον οργανισμό μας είναι άπειρες. Λειτουργεί σαν αιμοστατικό, είναι τονωτική και ορεκτική, κατάλληλη για τους υποτασικούς. Το φολικό οξύ και η ανθοκυάνη που περιέχει, τις προσδίδουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Συνιστάται σε όσους υποφέρουν από συκώτι, νεύρα, ρευματισμούς και αρθρίτιδα.

Φράουλες μπορούμε να βρούμε όλο το χρόνο, αλλά είναι καλύτερο να τις καταναλώνουμε μόνο όταν είναι η εποχή τους. Το ιδανικότερο θα ήταν να καλλιεργήσουμε τις δικές μας φράουλες, πράγμα που είναι πανεύκολο αφού καλλιεργούνται ακόμη και σε γλάστρες.

Εκτός από τα οφέλη στην υγεία μας, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, όπου σε συνδυασμό με σαντιγύ ή σοκολάτα, δημιουργείται ο απόλυτος γευστικός πειρασμός. Επίσης μπορεί να γίνει και νοστιμότατη μαρμελάδα.

Παράλληλα, χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, είναι η καλύτερη αντιγηραντική και αντιρυτιδική λύση για την επιδερμίδα μας.

Σας προτείνουμε μερικές συνταγές ζαχαροπλαστικής και σπιτικές μάσκες ομορφιάς, για να απολαύσετε τις φράουλες με κάθε τρόπο:

Εύκολο κέικ με φράουλες
3 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 φλιτζ. ζάχαρη
3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζ. πολτοποιημένες φράουλες
1 βανίλια
4 αβγά
Το ξύσμα ενός λεμονιού
Ζάχαρη άχνη
Λίγο βούτυρο

Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ, διαμέτρου 26-28 εκ. Σε μίξερ ρίχνουμε αρκετές φράουλες (τόσες ώστε να μας δώσουν 11/2 φλιτζ. πολτό), τις πολτοποιούμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Στο μείγμα ρίχνουμε τον πολτό από τις φράουλες, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Στο τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι, κοσκινισμένο, και ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 C για 50 λεπτά (κοιτάμε αν το μαχαίρι βγαίνει καθαρό). Βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει. Τότε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.(infokids.gr)

Δροσερό γλυκό με γιαούρτι
800 γρ. γιαούρτι στραγγιστό γιαούρτι 2%
250 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. ζελέ φράουλας
1/2 κεσεδάκι φράουλες κομμένες σε μικρά κομματάκια
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ

Εκτέλεση:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη και το κονιάκ καλά μέχρι να αφρατέψει. Φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε καλά το γιαούρτι, το ρίχνουμε στο μπολ με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε ελαφρά, ρίχνουμε τον ζεστό ζελέ, ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε και τις κομμένες φράουλες.

Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ ή ατομικά μπολάκια και αφήνουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για λίγες ώρες.

Φράουλες με κονιάκ
1 κεσεδάκι φράουλες
8 κ.σ. ζάχαρη
1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ

Εκτέλεση:

Κόβουμε τις φράουλες σε φέτες, τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ραντίζουμε με το κονιάκ. Τις βάζουμε σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς και τις αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα, κουνώντας το μπολ κατά διαστήματα, προσεκτικά για να μην λιώσουν.

Σερβίρονται σκέτες ή με σαντιγύ.

Φράουλες και ομορφιά

Μάσκα με άργιλο
1 φράουλα λιωμένη
1/2 κ.γ.μέλι
1 κ.γ. Βρώμη
άργιλο όσο πάρει για να γίνει ένα απαλό μείγμα

Ανακατεύουμε, απλώνουμε στο πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών και αφήνουμε για 20’.

Μάσκα με γιαούρτι
1 φράουλα λιωμένη
1 κ. σούπας γιαούρτι πλήρες
κορν φλάουρ όσο πάρει για να γίνει απαλό μείγμα

Ανακατεύουμε, απλώνουμε στο πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών και αφήνουμε για 20’.

Για να μπορείτε να φτιάχνετε τις μάσκες όλο το χρόνο, μπορείτε να πολτοποιήσετε τις φράουλες και αφού τις βάλετε σε παγοθήκες, να τις φυλάξετε στην κατάψυξη.

Άτομα που έχουν αλλεργία στις φράουλες, δεν πρέπει να τις καταναλώνουν, ούτε να τις χρησιμοποιούν για την παρασκευή καλλυντικών.

Επιμέλεια: Ζαμπετάκη Ευαγγελία