4 Απρίλιος 2013, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:51

15χρονος με σύνδρομο Down ανέβηκε στο Έβερεστ!

  • 15χρονος με σύνδρομο Down ανέβηκε στο Έβερεστ!

Το όνομά του είναι Eli Reimer και μπορεί να πάσχει από σύνδρομο Down, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να ανέβει στο ψηλότερο μέρος του κόσμου στο Έβερεστ!

Ο Έλι Ράιμερ, που κατάγεται από το Όρεγκον, ανέβηκε σε υψόμετρο 5.364 μέτρων μετά από 10 ημέρες πεζοπορίας. Ο πατέρας του, ο Τζάστιν, που συμμετείχε στην ορειβατική ομάδα, εξήγησε ότι στόχος της αποστολής ήταν να συμμετάσχει σε αυτήν τουλάχιστον ένα άτομο με ειδικές ανάγκες και μέσω του επιτεύγματός του να τονιστούν οι ικανότητες των ατόμων αυτών.

Η ορειβατική αποστολή ήθελε επίσης να συγκεντρώσει χρήματα για το ίδρυμα Elisha που έχουν ιδρύσει οι γονείς του Έλι για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους.

Ο Έλι δεν είναι το πρώτο άτομο με τρισωμία 21 που καταφέρνει να ανέβει στο σταθμό βάσης του Έβερεστ, αλλά είναι ο νεότερος ορειβάτης μέχρι σήμερα που πάσχει από το σύνδρομο αυτό. Είχε προηγηθεί ένας 35χρονος Βρετανός.

Μετά από την επιτυχία του αυτή ο Έλι “έχει γίνει ένα είδος σούπερ-σταρ στο σχολείο του”, πρόσθεσε ο Τζάστιν Ράιμερ.

Το επίτευγμα είναι μεγάλο, ενώ ο 15χρονος κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 85 χιλιάδων δολαρίων από δωρεές, χρήματα τα οποία έδωσε στο ίδρυμα Elisha Foundation το οποίο προσφέρει υποστήριξη σε οικογένειες με παιδιά με αναπηρίες.

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την κατάκτηση του Έβερεστ. Στις 29 Μαΐου 1953 ο σερ Έντμουντ Χίλαρι και ο σέρπα Τενζίνγκ Νοργκάι ανέβηκαν, για πρώτη φορά στα χρονικά, στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Ο Τομ Γουίτακερ, ένας Βρετανός ορειβάτης, ήταν ο πρώτος άνθρωπος με ειδικές ανάγκες που ανέβηκε στο Έβερεστ, το 1998. Ο Γουίτακερ είχε πέσει θύμα τροχαίου ατυχήματος είκοσι χρόνια νωρίτερα και οι γιατροί είχαν αναγκαστεί να τον ακρωτηριάσουν στο ένα πόδι.