4 Απρίλιος 2013, 07:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:51

Ρεχάγκελ: Η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει

  • Στην Ελλάδα ο Ρεχάγκελ με εντολή Ανγκελας Μέρκελ

Την  ελπίδα ότι ο ελληνικός λαός θα ανακάμψει  μετά το πλήγμα που δέχτηκε από την οικονομική κρίση επεσήμανε μιλώντας στην εφημερίδα SportDay, ο Ότο Ρεχάγκελ.

«Πιστέψτε με, όλη η Ευρώπη τα ξέρει και μάλιστα αναλυτικά. Και πώς να μην τα ξέρει, όταν όλος ο ευρωπαϊκός Τύπος παρουσιάζει λεπτομερή καθημερινά ρεπορτάζ με αριθμούς και στοιχεία για την κατάσταση και τις συνθήκες στην Ελλάδα. Καταλαβαίνω τον κόσμο της Ελλάδας. Τον καταλαβαίνω εκατό τοις εκατό. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Το γεγονός ότι έχω περάσει κι εγώ δοκιμασίες στα παιδικά μου χρόνια με βοηθάει να αντιληφθώ έως ένα σημείο πώς είναι να αντιμετωπίζει προβλήματα ο κόσμος, χωρίς πάντως να συγκρίνω τη μια εποχή με την άλλη. Πάντα χρειάζεται να παλέψουμε για όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στη ζωή. Οι Ελληνες έχουν πάθος, μαχητικότητα και πείσμα και είμαι βέβαιος ότι αργά ή γρήγορα η χώρα θα μπορέσει να επανέλθει».

Σε ερώτηση  αν  φοβήθηκε  ότι μπορεί να του γυρνούσε μπούμερανγκ η ιστορία της επίσκεψής του στην Ελλάδα τόνισε:

«Οχι, εγώ ήρθα στην Ελλάδα από αγνή πρόθεση. Μου  το ζήτησε η γερμανική κυβέρνηση  ως κίνηση καλής θελήσεως. Ομολογώ  ότι στην αρχή με βρήκε λιγάκι απροετοίμαστο, αλλά μετά σκέφθηκα: Γιατί να πω όχι, αν μπορώ να βάλω κι εγώ έστω ένα  μικρό λιθαράκι στην βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι κακό στην όλη ιστορία. Η γερμανική κυβέρνηση, διά στόματος του κ. Φούχτελ, ζήτησε τη συμπαράστασή μου στο πρόγραμμά της, με το σκεπτικό ότι είμαι ένας άνθρωπος που γνωρίζω καλά τους Ελληνες και με γνωρίζουν επίσης καλά. Κι εγώ από την πλευρά μου ήρθα εδώ για να βοηθήσω έστω και λίγο σε ψυχολογικό επίπεδο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο» και προσέθεσε:

 «Εγώ το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι μπορεί να υπάρξει ελληνογερμανική φιλία, παρά τις όποιες διαφορές που έχουν προκύψει εσχάτως. Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από εμένα και τον Γιάννη   Τοπαλίδη. Γνωριστήκαμε στο Βερολίνο το 2001, συνεργαστήκαμε άψογα επί μια δεκαετία και τώρα πια παραμένουμε επιστήθιοι φίλοι. Αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας δυνατής φιλικής σχέσης ανάμεσα σε έναν Γερμανό και έναν Ελληνα».

Πηγή: protothema.gr