3 Απρίλιος 2013, 11:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2015, 16:50

Γενοκτονία των Ποντίων 2013 - Συμφωνία Μπουτάρη Παρχαρίδη

  • Γενοκτονία των Ποντίων 2013 - Συμφωνία Μπουτάρη Παρχαρίδη

Γενοκτονία των Ποντίων 2013. Με τον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Γεώργιο Παρχαρίδη συναντήθηκε χθες στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Στην συνάντηση αύτη συμφωνήθηκε η παραχώρηση της Πλατείας Αγίας Σοφίας για την τελετή της Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το απόγευμα της 19ης Μαΐου2013.

Στη διάρκεια της συνάντησης η οποία διήρκησε μία ώρα, συμφωνήθηκε ότι οι παρεξηγήσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής και της ομοσπονδίας αποτελούν πλέον παρελθόν.
 
Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε η παραχώρηση από τον Δήμο της Πλατείας Αγίας Σοφίας για την τελετή της Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το απόγευμα της 19ης Μαΐου, και η παροχή όλων των μέσων και της τεχνικής βοήθειας που θα χρειαστεί για την οργάνωση της τελετής.

«Θα μας παράσχει επίσης όλα τα μέσα και την τεχνική υποστήριξη που θα χρειαστούμε, όπως εξέδρα και φωτισμό», δήλωσε ο κ. Παραχαρίδης.
 
Σημείωνεται πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και η ομοσπονδία κατέληξαν στα δικαστήρια για την πλατεία Αγίας Σοφίας αφού πέρυσι ο δήμαρχος αρνήθηκε να παραχωρήσει στην Ομοσπονδία τον χώρο της πλατείας για την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης στις 19 Μαΐου και ζήτησε από την αστυνομία να ελέγχει τους διοργανωτές.

Σύμφωνα με τον κ. Παραχαρίδη η συνάντηση έγινε με αφορμή την συμμετοχή της Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας (2014).

Στο πλαίσιο της συνάντησης υπήρξαν και άλλες συμφωνίες – «πολύ σημαντικές και θετικές» κατά τον κ. Παρχαρίδη, όπως:
 
1. Η δημιουργία «Πάρκου Ποντιακού Ελληνισμού» στην Αρετσού, στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Δήμο Καλαμαριάς

2. Η υποστήριξη και η συμμετοχή της Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας (2014)

3. Το αίτημα από κοινού προς το ΥΜΑΘ για την παραχώρηση του παλαιού κυβερνείου στην Αρετσού («Παλατάκι») με στόχο τη δημιουργία Κέντρου Απανταχού Ελληνισμού. Για το σκοπό αυτό, συμφωνήθηκε η δημιουργία επιτροπής αποτελούμενης από τον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, δημάρχους και άλλους φορείς της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη σχετική ενότητα του Pontos-News.gr