3 Απρίλιος 2013, 11:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:51

Ο ελληνισμός της Αλβανίας γιόρτασε την επέτειο του 1821

  • Πόντιοι και Βορειοηπειρώτες ύψωσαν την Ελληνική σημαία

Ο ελληνισμός της Αλβανίας γιόρτασε και φέτος, με τον δικό του τρόπο, την επέτειο του 1821.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος βρέθηκε κοντά στον ελληνισμό της Αλβανίας με αφορμή την ιστορική επέτειο και μετέβη στην Κορυτσά, όπου επισκέφθηκε το Γενικό Προξενείο και το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης. Παράλληλα, μετέβη στη Μητρόπολη Κορυτσάς, προκειμένου να παραστεί στη λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας και παρακολούθησε τη μαθητική γιορτή για την εθνική επέτειο στο σχολείο «Όμηρος».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος συνοδευόταν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κ. Γκιουλέκα, Ευ. Κωνσταντινίδη και Μ. Αντωνίου, καθώς και τους περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Κατά την επίσκεψή του στην Κορυτσά, ο υπουργός επισκέφθηκε και το κατεστραμμένο από πυρκαγιά σπίτι όπου έμενε ως πρόξενος της Ελλάδας ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης.

Στις υπόλοιπες περιοχές με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό, τις εκδηλώσεις είχαν αναλάβει πολιτικοί και πολιτιστικοί φορείς, σχολεία κ.λπ..

Το Σάββατο 23 Μαρτίου, εορταστικές εκδηλώσεις οργάνωσε στους Αγίους Σαράντα το Κόμμα των Ελλήνων (Ε.Ε.Μ.Μ.), το οποίο γιόρτασε ταυτόχρονα και την τρίτη επέτειο από την ίδρυσή του. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Αργυρόκαστρο, ο σύνδεσμος Φίλιας Αλβανίας - Ελλάδας, σε συνεργασία με την τοπική οργάνωση της Ομόνοιας και το Τμήμα Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, οργάνωσε εορταστική βραδιά αφιερωμένη στην ιστορική επέτειο. Ακολούθησε δεξίωση που παρέθεσε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Ν. Κοτροκόης.

Οι τοπικές οργανώσεις της Ομόνοιας στους Αγίους Σαράντα και Χιμάρα οργάνωσαν την Κυριακή τις δικές τους εκδηλώσεις. Παράλληλα, χθες στη Δερβιτσιάνη έγινε η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση και ακολούθησαν επετειακές ομιλίες.

Στα Τίρανα συνεχίζεται η βδομάδα «Ελληνική Άνοιξη Πολιτισμού στην Αλβανία», η οποία διοργανώνεται για δεύτερη φορά φέτος με πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις και τη συμμετοχή Ελλήνων και Αλβανών εκπροσώπων. Οι εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της Επανάστασης του 1821 κορυφώθηκαν χθες με τη δεξίωση που παρέθεσε στην αλβανική πρωτεύουσα ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Λ. Ροκκανάς.