2 Απρίλιος 2013, 11:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:52

Βαφτίζουν ελληνικά αβγά από Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία

  • Βαφτίζουν ελληνικά αβγά από Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία

Στον αέρα  κινδυνεύει να τιναχθεί η ελληνική αγορά παραγωγής αβγών.

Η ελληνοποίηση ξένων αβγών από Αλβανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τη «μάστιγα» που οδηγεί ολοένα και περισσότερους παραγωγούς στο «λουκέτο».

Σύμφωνα με άρθρο της «Ημερησίας», δεν είναι και λίγοι πλέον οι παραγωγοί, οι οποίοι προβαίνουν σε παράνομες ελληνοποιήσεις αβγών, καθώς το κόστος παραγωγής για μια καρτέλα αβγά υπολογίζεται σε περίπου 2,7 ευρώ τη στιγμή που η καρτέλα με εισαγόμενα αβγά από την Τουρκία κοστίζει μόλις 1,6 ευρώ!

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, οι διαδικασίες παράνομης ελληνοποίησης αβγών ξεκινούν από τους παραγωγούς αλλά και από εμπόρους. Ειδικότερα, έμποροι αβγών με αποθήκες έχουν προμηθευτεί σφραγιστικό μηχάνημα και εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων η ελληνοποίησή τους πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο.

Συναγερμό έχει σημάνει και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ο Υπουργός Aθ. Τσαυτάρης θα συναντηθεί με την Ενωση Αβγοπαραγωγών Ελλάδος και τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μεγάρων, προκειμένου να συζητήσουν για το επίμαχο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων αβγών αλλά και για τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που επιβάλλει αλλαγή κλωβοστοιχειών με κόστος περίπου 10 ευρώ ανά κότα στις μονάδες παραγωγής.

Πηγή: pygmi.gr