2 Απρίλιος 2013, 09:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:52

Η Google για τη Μαρία Σιμπίλα Μέριαν

  • Η Google για τη Μαρία Σιμπίλα Μέριαν

Σήμερα (Τρίτη) η Google γιορτάζει με το doodle της τα 366 χρόνια από τη γέννηση της Μαρία Σιμπίλα Μέριαν, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος της εντομολογίας και έγινε κυρίως γνωστή για τις παρατηρήσεις της για τη μεταμόρφωση της πεταλούδας, οι οποίες συνοδεύονται από λεπτομερή σκίτσα, καθώς ήταν και εξαίρετη ζωγράφος.

Η Μαρία Σιμπίλα Μέριαν γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1647και πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 1717. Μεγάλωσε στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας από Ελβετούς γονείς. Όταν πέθανε ο πατέρας της, η μητέρα της παντρεύτηκε έναν ζωγράφο, ο οποίος φρόντισε να ενισχύσει την τάση της προς τη ζωγραφική.

Σε ηλικία 13 ετών ζωγράφισε τις πρώτες εικόνες εντόμων και φυτών, θεματικές που την έκαναν πασίγνωστη στη συνέχεια.  «Όταν ήμουν νέα, συνήθιζα να αφιερώνω τον χρόνο μου στην παρατήρηση των εντόμων. Αρχικά ξεκίνησα από τους μεταξοσκώληκες στη γενέτειρά μου, Φρανκφούρτη. Πολύ σύντομα παρατήρησα πως αυτές οι κάμπιες εξελίσσονταν σε πανέμορφες πεταλούδες. Αυτό με οδήγησε να συλλέγω όλες τις κάμπιες που μπορούσα, να βρω έτσι ώστε να μπορέσω να δω πως γινόταν αυτή η αλλαγή», αναφέρει στο βιβλίο της «Η Μεταμόρφωση των Εντόμων του Σουρινάμ».

«Στην Ολλανδία παρατήρησα με έκπληξη τί υπέροχα ζώα έρχονται από τις Ανατολικές και Δυτικές Ινδίες. Σε αυτές τις συλλογές ανακάλυψα απίστευτο αριθμό εντόμων, ωστόσο εφόσον η προέλευση και η αναπαραγωγή τους παραμένουν άγνωστες σε αυτά εδώ τα μέρη, γεννιέται το ερώτημα πως τελικά μεταμορφώνονται, έχοντας ξεκινήσει από τη μορφή της κάμπιας», έγραψε.

Το 1715 υπέστη εγκεφαλικό και μερική παράλυση, η οποία επηρέασε την ικανότητά της να εργάζεται.

Tags