1 Απρίλιος 2013, 17:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:52

13 ψέματα που δεν είναι πρωταπριλιάτικα

  • 13 ψέματα που δεν είναι πρωταπριλιάτικα

Δεκατρία ψέματα που δεν είναι πρωταπριλιάτικα και ίσως δεν γνωρίζαμε ότι είναι ψέματα.

Τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη σε πρατήρια βενζίνης.
Ψέμα.Τα κινητά τηλέφωνα δεν προκαλούν εκρήξεις σε πρατήρια βενζίνης. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ένα κινητό προκάλεσε ποτέ έκρηξη σε ένα πρατήριο βενζίνης πουθενά στον κόσμο, σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (UK Institute of Petrolium), αλλά και του Γραφείου Ασφάλειας Μεταφορών της Αυστραλίας (Australian Transport Safety Bureau) που έχουν διεξάγει σχετικές έρευνες.

Οι θάλασσες και οι λίμνες είναι μπλε από το χρώμα του ουρανού.
Ψέμα. Οι λίμνες είναι μπλε επειδή το νερό είναι μπλε –απλώς σε μικρές ποσότητες το ανθρώπινο μάτι δεν το αντιλαμβάνεται.

Ο καφές σε ξεμεθάει
Ψέμα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο καφές δεν σε ξεμεθάει. Απλά τα συστατικά του καφέ θα μπορέσουν να μειώσουν λίγο την επίδραση του αλκοόλ στον εγκέφαλο και μέχρι εκεί.

Τα νύχια και τα μαλλιά σταματούν να μεγαλώνουν μετά το θάνατο.
Ψέμα. Το δέρμα είναι που αφυδατώνεται και υποχωρεί, δημιουργώντας αυτή την εντύπωση.

Το Σινικό Τείχος φαίνεται από το φεγγάρι.
Ψέμα. Για την ακρίβεια, καμία ανθρώπινη κατασκευή δεν φαίνεται από το φεγγάρι. Η πεποίθηση αυτή διαδόθηκε από τον Richard Haliburton, πολύ πριν την πρώτη αποστολή στη σελήνη.

Η κατάθλιψη δεν είναι πραγματική ασθένεια.
Ψέμα. Η κατάθλιψη είναι πραγματική ασθένεια. Προκαλεί αλλαγές στη διάθεση, στην σκέψη, στην λειτουργικότητα και στο σώμα του ατόμου.

Οι νυχτερίδες είναι τυφλές.
Ψέμα. Μπορεί τα περισσότερα είδη να χρησιμοποιούν τον ήχο για να προσανατολιστούν, αλλά όλα τους έχουν μάτια και μπορούν μια χαρά να δουν. Μάλιστα, πολλές εξ αυτών βλέπουν τέλεια και στο σκοτάδι.

Ένας άνθρωπος πρέπει να πίνει 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.
Ψέμα. Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες σε υγρά για τη διατήρηση των σωστών επιπέδων υδάτωσης. Ένας υγιής ενήλικας χρειάζεται κατά μέσο όρο γύρω στα 2 - 2.5 λίτρα υγρών ημερησίως.

Θα βλάψετε έναν υπνοβάτη ξυπνώντας τον.
Ψέμα. Αντιθέτως, εκείνος μπορεί να βλάψει τον εαυτό του σκοντάφτοντας πάνω σε αντικείμενα ή πέφτοντας από σκάλες καθώς περπατά ενώ κοιμάται.

Η μυωπία προκαλείται από το διάβασμα ή από την τηλεόραση.
Ψέμα. Η μυωπία είναι πάθηση που δημιουργείται από την κατασκευή του ορφθαλμού και δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος πρόληψής της.

Ο κεραυνός χτυπάει μόνο μια φορά ένα σημείο.
Ψέμα. Μπορεί μια χαρά να χτυπήσει το ίδιο σημείο δύο φορές – και τρεις και τέσσερις και εκατό.

Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας.
Ψέμα. Η φράση αποδίδεται στον Αμερικανό ψυχολόγο και φιλόσοφο William James, που -απ’ ό,τι φαίνεται- τη χρησιμοποίησε μεταφορικά.

Αφού βουρτσίζουμε τα δόνια μας το βράδυ το πρωί είναι καθαρά.
Ψέμα. Τη νύχτα τα βακτήρια δεν κοιμούνται, ούτε για λίγο! Έτσι η φυσική προστασία του στόματος (σάλιο) πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφήνοντας τα δόντια ευάλωτα στις επιθέσεις οξέων από αυτά τα ενοχλητικά βακτήρια, άρα πρέπει να τα βουρτσίζουμε και το πρωί.