1 Απρίλιος 2013, 15:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:52

Για ποιον χτυπάει η καμπάνα; Για τους Dolce & Gabbana

  • Για ποιον χτυπάει η καμπάνα; Για τους Dolce & Gabbana

Όχι απλώς καμπάνα άλλα ολόκληρο κωδωνοστάσιο χτυπάει για τους Ιταλούς στυλίστες του οίκου Dolce & Gabbana, στους οποίους επιβλήθηκε αστρονομικό πρόστιμο ύψους 343 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και τα χρέη από τις οφειλές φόρων υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Στην ετυμηγορία διαπιστώνεται «μια στάση παραβίασης της νομοθεσίας με μόνο στόχο να υπάρξει φορολογικό πλεονέκτημα», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ADN Kronos που είχε πρόσβαση σ' αυτή.

Είχαν δημιουργήσει μια σειρά από εταιρείες-βιτρίνα (ανάμεσα στις οποίες την Gado, από τα αρχικά των επωνύμων τους) το 2004 και το 2005 στο Λουξεμβούργο, αναθέτοντάς τους να ελέγχουν τις μάρκες του ομίλου ώστε να διαφεύγουν από την ιταλική εφορία, μολονότι η διαχείριση των εταιρειών αυτών γινόταν στην πραγματικότητα από τη Ιταλία.

«Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κάνω ρούχα κι αυτό είναι όλο! Ας κάνουν κι ας λένε ότι θέλουν», σχολίασε στο Twitter ο Stefano Gabbana. Επανέλαβε επίσης ότι είναι αθώος: «το να είμαι κατηγορούμενος για κάτι που δεν είναι αλήθεια, δεν είναι ωραίο πράγμα, αλλά κατά βάθος αδιαφορώ, όλοι θα καταλήξουμε κάτω από το χώμα».

Το εφετείο δικαίωσε την ιταλική εφορία και καταδίκασε τους Ιταλούς στυλίστες σε δεύτερο βαθμό, ωστόσο θα προσφύγουν τώρα στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, κάτι που στην Ιταλία αναστέλλει την εκτέλεση της ποινής.

Ο όμιλος Dolce & Gabbana ιδρύθηκε το 1985 και έχει περισσότερους από 3.000 εργαζομένους.