1 Απρίλιος 2013, 09:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:52

ΗΠΑ: Ελληνική πρωτοβουλία για την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου

  • «Ακολουθεί το Πατριαρχείο στην ατζέντα Ερντογάν»

Ενοχλημένη η Άγκυρα από την πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανικού λόμπι στην Ουάσιγκτον ως προς την αναγνώριση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου. Οι Ομογενείς κατέθεσαν σχετικό σχέδιο νόμου στο αμερικανικό Κογκρέσο.

H τουρκική ενόχληση αποτυπώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ηurriyet με τον τίτλο «Το πρώτο σχέδιο του νέου Κογκρέσου για την Τουρκία». Σε αυτό αναφέρεται ειδικότερα ότι το πρώτο σχέδιο που υποβλήθηκε κατά την νέα περίοδο σε βάρος της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο, προήλθε από το ελληνικό λόμπι. Στην πρόταση-σχέδιο αναφέρεται,- κατά τις διατυπώσεις της εφημερίδας - ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος που ηγείται σε αυτό το Ίδρυμα των 2000 ετών, εκπροσωπεί τον κόσμο της Ορθοδοξίας των 300 εκατομμυρίων πιστών.

Στο σχέδιο τονίζεται πως η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει κάθε είδους διακρίσεις με βάση ειδικότερα την φυλή και την θρησκεία και θα πρέπει να αναγνωρίσει σε διεθνές επίπεδο το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Το σχέδιο υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές ιδρυτικά μέλη της Ομάδας Ελληνικής Φιλίας, όπως η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος κυρία Carolyn Maloney και ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κ. Gus Bilirakis. Οι δυο τους είχαν κάνει πέρυσι πρόταση και για το όνομα των Σκοπίων.