30 Μάρτιος 2013, 08:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:52

Γιατί άλλαζει η ώρα από Xειμερινή σε Θερινή;

  • Γιατί άλλαζει η ώρα από Xειμερινή σε Θερινή;

Η αλλαγή της ώρας από Xειμερινή σε Θερινή και αντίστροφα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά την Θερινή ώρα πηγαίνουμε μια ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Σκοπός της αλλαγής είναι η καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί τη θερινή ώρα αποτελεί μειοψηφία, μόνο 70 χώρες το εφαρμόζουν, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν.

Θα μπορούσαμε να ξυπνάμε μία ώρα νωρίτερα την θερινή περίοδο, για να εκμεταλλευτούμε περισσότερο το ηλιακό φως. Αυτό όμως θα προκαλούσε αντιδράσεις. Η λύση ήταν να τυποποιηθεί το σύστημα της θερινής ώρας.

Μην ξεχάσετε λοιπόν στις 03:00 τα ξημερώματα να γυρίσετε τα ρολόγια σας μια ώρα μπροστά, για να δείχνουν 04:00. Η θερινή ώρα σε ισχύ από την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013.

Θα χάσουμε μια ώρα ύπνο απόψε και αύριο θα ξημερώσει πιο αργά, όταν το ρολόι θα δείχνει 07:12, αλλά θα σκοτεινιάσει στις 19:47.

Η θερινή ώρα θα κρατήσει ως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή ως τις 27 Οκτωβρίου 2013 οπότε θα επανέλθει η χειμερινή.