1 Απρίλιος 2013, 10:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:52

Τι δείχνουν τα όνειρα για την υγεία μας;

  • Τι δείχνουν τα όνειρα για την υγεία μας;

Τι πιθανότητα υπάρχει ένα όνειρο που επαναλαμβάνεται να έχει σχέση με την ψυχική ή σωματική μας υγεία; Οι έρευνες λένε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δείχνουν τα όνειρά μας προβλήματα με την υγεία μας.

Μια ασθένεια θα εμφανιστεί σε ένα όνειρο με συμβολικό τρόπο. Θα είναι ένα όνειρο πού θα αφορά ίσως μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος ή θα δείχνει μια δυσλειτουργία πού θα παραπέμπει σε κάτι άλλο.

Μια γυναίκα παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, έβλεπε για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι σκότωνε ανθρώπους, τους έψηνε και έθαβε τα κόκκαλά τους στα θεμέλια του σπιτιού της. Την εποχή εκείνη υπήρχαν προβλήματα στη σχέση της με το σύζυγό της. Θορυβημένη από τον εφιάλτη που δεν την άφηνε να ηρεμήσει και να κοιμηθεί ήσυχα, επισκέφθηκε ψυχολόγο όπου διαπιστώθηκε ότι έπασχε από κατάθλιψη και ακολούθηκε θεραπευτική αγωγή.

Ένας αγρότης από το Νάσβιλλ του Τέξας, ονειρευόταν μια αντλία πετρελαίου στην αυλή του πού δεν λειτουργούσε καλά. Ενώ η άκρη της αντλίας ήταν βυθισμένη στο πετρέλαιο, από άλλο άκρο η ροή ήταν σχεδόν μηδαμινή. Η αντλία δεν λειτουργούσε καλά και φαινόταν επίσης σκουριασμένη. Το όνειρο αυτό, χωρίς να ξέρει και ίδιος το γιατί, τον έσπρωξε να κάνει ιατρικές εξετάσεις, πού αποκάλυψαν σοβαρή στένωση αρτηριών στην καρδιά του, πού αν δεν ανιχνευόταν έγκαιρα, σίγουρα θα γινόταν αιτία για ένα σοβαρότατο καρδιακό επεισόδιο. Το υποσυνείδητο γνώριζε αυτό το πρόβλημα και το ¨μετέδωσε¨ στο συνειδητό, με τον δικό του συμβολικό τρόπο.

Πολλές γυναίκες καταλαβαίνουν ότι είναι έγκυες, πριν κάνουν τεστ από τα όνειρα που ενδεχομένως θα δουν. Πολλές γυναίκες ονειρεύονται ότι βρίσκονται παγιδευμένες κι αυτό αντιπροσωπεύει τους φόβους και τις ανησυχίες για το μέλλον και την ευθύνη που έχει η γέννηση ενός παιδιού. Κάποιες άλλες ονειρεύονται ότι έχασαν το παιδί τους και ψάχνουν να το βρουν.

Αν ένας άνθρωπος είναι πολύ κουρασμένος ψυχικά ή σωματικά, αυτό που του χρειάζεται είναι να ξεφύγει από την καθημερινότητα για να ξεκουραστεί. Είναι πολύ πιθανό να δει όνειρα που σχετίζονται με διακοπές και χαλάρωση.

'Οταν έχουμε πυρετό ή πρόκειται να ανεβάσουμε πυρετό βλέπουμε εφιάλτες, λένε οι ειδικοί.

Επίσης όταν έχουμε στρες τα όνειρά μας είναι εφιάλτικα κι ο ύπνος μας ανήσυχος. Μπορεί να βρισκόμαστε πολλές ώρες σε κατάσταση ύπνου άλλα ο εκγέφαλος δεν ξεκουράζεται με αποτέλεσμα να έχουμε την αίσθηση ότι δεν κοιμηθήκαμε και να σηκωνόμαστε το πρωί κουρασμένοι.

Ο Δρ. Τζέιμς Χαντφιλντ, στο βιβλίο του Όνειρα και Εφιάλτες ( Εκδόσεις Θυμάρι -1981) γράφει για έναν άντρα πού έβλεπε κατ΄ επανάληψη στον ύπνο του ότι έχει καρκίνο της γλώσσας. Του δημιουργήθηκε λοιπόν μια φοβία για την συγκεκριμένη ασθένεια. Του είχε γίνει έμμονη ιδέα, αλλά δεν ήθελε με κανένα τρόπο να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Μερικούς μήνες μετά, σχεδόν ένα χρόνο από την εμφάνιση των ονείρων, η ασθένεια εκδηλώθηκε φανερά.

Πάντως την επόμενη φορά που θα δείτε περίεργα όνειρα που επαναλαμβάνονται, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον γιατρό, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο...

Επιμέλεια: Ζαμπετάκη Ευαγγελία