29 Μάρτιος 2013, 17:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:52

Νίκη της Ελλάδας στον πόλεμο για το γιαούρτι

  • Απόβλητα ελληνικού γιαουρτιού γίνονται αεροπορικά βιοκαύσιμα και φυσικά αντιβιοτικά

Νίκη της Ελλάδας στον πόλεμο για το γιαούρτι! Τα βρετανικά δικαστήρια προχώρησαν σε αυστηρές συστάσεις προς την οικογενειακή εταιρεία του Τούρκου επιχειρηματία Χαμντί Ουλουκάγια που έχει κερδίσει ολόκληρη περιουσία πουλώντας γιαούρτι, το οποίο διαφημίζει ως ελληνικό.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάνθηκε πως η τουρκική εταιρεία Agro Farma θα πρέπει να πάψει να παρουσιάζει το γιαούρτι της με την επωνυμία Chobani ως ελληνικό προϊόν, αφού στην πραγματικότητα δεν παρασκευάζεται επί ελληνικού εδάφους. Μάλιστα, το βρετανικό δικαστήριο τόνισε πως τα γράμματα πάνω στη συσκευασία του προϊόντος, που αναφέρουν ότι το γιαούρτι φτιάχνεται στις ΗΠΑ, θα πρέπει να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο, καθώς σήμερα είναι γραμμένα με μικρή γραμματοσειρά και δεν είναι ευδιάκριτα από τους καταναλωτές που εσφαλμένα νομίζουν ότι αγοράζουν και καταναλώνουν ελληνικό γιαούρτι.

Την ίδια στιγμή, η διευθύντρια της Chobani είπε ότι δεν προσπαθούν να προωθήσουν το γιαούρτι τους ως ελληνικό, αλλά ως προϊόν με λίγες θερμίδες. Ωστόσο, στις ΗΠΑ το γιαούρτι της τουρκικής εταιρείας έχει «περάσει» ως ελληνικό προϊόν, κάτι που έχει οδηγήσει τις εταιρείες Chobani και ΦΑΓΕ σε δικαστική διαμάχη, αφού και οι δύο εταιρείες έχουν εγκαταστήσει εργοστάσια στη Νέα Υόρκη. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια το ελληνικό γιαούρτι έχει καταστεί εξαιρετικά δημοφιλές στους Αμερικανούς. Μάλιστα, τα προϊόντα της χώρας μας ξεπουλούν ακόμη και όταν έχουν μεγαλύτερη τιμή από τα ανταγωνιστικά.

Πηγή: madata.gr