29 Μάρτιος 2013, 12:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:53

Ποια αυθαίρετα νομιμοποιούνται

  • Ποια αυθαίρετα νομιμοποιούνται

Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει λύση στην νομιμοποίηση αυθαιρέτων και μέσα στις επόμενες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο θα αφορά αυθαίρετα κτίσματα αλλά και ημιυπαίθριους χώρους που σε κάποιες περιπτώσεις νομιμοποιούνται πλήρως ακόμα και αν δεν έχουν οικοδομική άδεια. Παράλληλα προβλέπει τη δυνατότητα να τακτοποιηθούν για 30 χρόνια οι παρανομίες σε άλλα ακίνητα.

Συγκεκριμένα, νόμιμα θα θεωρούνται όλα τα κτίσματα που ανεγέρθηκαν προ του 1975 και δε διαθέτουν οικοδομική άδεια, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου.

Με το ίδιο νομοθέτημα, νομιμοποιούνται όλες οι μικροαυθαιρεσίες ενός ακινήτου που διαθέτει οικοδομική άδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», η δυνατότητα νομιμοποίησης των μικρών αυτών πολεοδομικών παραβάσεων θα ισχύει εσαεί.

Προβλέπεται ακόμα να νομιμοποιηθούν ορισμένες μεσαίου εύρους αυθαιρεσίες, όπως παραδείγματος χάριν κλεισμένος ημιυπαίθριος χώρος περιορισμένης επιφάνειας, πάλι εντός οικοδομικής άδειας. Οι μεγάλες παραβάσεις θα καλύπτονται από την ισχύουσα ρύθμιση της τακτοποίησης για 30 χρόνια.

Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνετε η νομιμοποίηση αυθαίρετων μέσα σε δασική περιοχή που κηρύχθηκε αναδασωτέα ή σε αυτά που έχουν αναγερθεί στον αιγιαλό.

Με τη θεσμοθέτηση του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, προχωράει και η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, η οποία θα περιλαμβάνει σε ψηφιακή μορφή όλα τα στοιχεία ενός κτιρίου - σχέδια, οικοδομική άδεια, ενεργειακό πιστοποιητικό, βεβαιώσεις μηχανικών.