28 Μάρτιος 2013, 13:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:53

Αστόρια: Μαθητές τίμησαν την εθνική επέτειο του 1821

  • Αστόρια: Μαθητές τίμησαν την εθνική επέτειο του 1821

Το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου είναι φωτεινό παράδειγμα της δυναμικότητας και της δημιουργικότητας της Ομογένειας στα θέματα που αφορούν τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας στις νέες πατρίδες του Ελληνισμού, τόνισε ο Δρ. Νικόλαος Μεζίτης χαιρετίζοντας την μαθητική γιορτή για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» στην Αστόρια.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης παρακολούθησε με ενδιαφέρον μαζί με την αντιπρόεδρο του συλλόγου Στέλλα Λυμπέρη και τον γραμματέα Δρ. Ιωάννη Σταθόπουλο, το θρησκευτικό και πατριωτικό πρόγραμμα που παρουσίασαν οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του σχολείου, τους οποίους και συνεχάρη, και επέδωσε στο διευθυντή του Σχολείου Αναστάσιο Κουλαρμάνη την πρώτη επιταγή, αξίας δέκα χιλιάδων δολαρίων για την υποστήριξη προγράμματος αριστείας στις Θετικές Επιστήμες στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου.

«Είναι ένα ελάχιστο δείγμα υποστήριξης στο ξεκίνημα της συνεργασίας μας», επισήμανε στα στελέχη του σχολείου και της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου.

Τη θέσπιση του Science Program of Academic Excellence στο μοναδικό 12τάξιο σχολείο  στις ΗΠΑ, -με Λύκειο αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας- είχε εξαγγείλει ο Δρ. Μεζίτης τον περασμένο Δεκέμβριο στη διάρκεια της ετήσιας χοροεσπερίδας του Ιατρικού Συλλόγου, στο πλαίσιο της προσφοράς προς την κοινότητα και τη νεολαία.

Απευθυνόμενος προς τους εκπαιδευτικούς τους χαρακτήρισε ως τη «μαχομένη εμπροσθοφυλακή του Γένους» που με περιορισμένα μέσα επιτυγχάνουν θαύματα στον τομέα της εκπαίδευσης, ο Δρ. Μεζίτης διεμήνυσε τη συμπαράσταση του Ιατρικού Συλλόγου στο ιερό τους έργο.

«Η συμπαράσταση αυτή εκφράζεται πλέον με οικονομική ενίσχυση για ένα πρότυπο πρόγραμμα Θετικών Επιστημών που θα συμπληρώσει την εξαιρετική εκπαιδευτική σας προσφορά. Εκφράζεται επίσης με ένα πρόγραμμα για επίλεκτους μαθητές που φιλοδοξούμε να παράσχει πρότυπα προς μίμηση στην ακαδημαϊκή τους εξέλιξη.

Σκοπεύουμε επίσης να εμβαθύνουμε την επαφή μας μαζί σας με επιμορφωτικά προγράμματα στον τομέα της Υγείας», επισήμανε ο Δρ. Μεζίτης.

«Η Ελληνική Ιατρική Εταιρία Νέας Υόρκης θεωρεί ιερή υποχρέωση την υποστήριξη της πνευματικής διάπλασης που επιτελείται στο σχολείο αυτό. Εσείς, κλήρος και εκπαιδευτικοί διαπλάθετε τον υγιή νου και εμείς οι Ασκληπιάδες φροντίζουμε την υγεία του σώματος προς εκπλήρωση του ρητού των προγόνων μας “Νους υγιής εν σώματι υγιεί”», κατέληξε ο Δρ. Μεζίτης.

Την ευγνωμοσύνη της κοινότητας εξέφρασε στον Δρ. Μεζίτη και τον Ιατρικό Σύλλογο ο ιερατικώς προϊστάμενος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος τονίζοντας πως «δείχνετε έμπρακτα ότι θέλετε να ενισχύσετε αυτή την προσπάθεια που γίνεται στο σχολείο μας» και ευχήθηκε να ακολουθήσουν και άλλοι σύλλογοι το παράδειγμα του.

Η γιορτή

«Με ευλάβεια γιορτάζουμε σήμερα το χαρμόσυνο άγγελμα που έφερε στην Παναγία Παρθένα ο Αγγελος Γαβριήλ, που σήμανε την αρχή στο κεφάλαιο της σωτηρίας μας και της απελευθέρωσης μας από τα δεσμά της αμαρτίας.

Με πατριωτική χαρά γιορτάζουμε και την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 που σήμανε την αρχή στο κεφάλαιο της απελευθέρωσης μας από τα δεσμά της δουλείας και της καταπίεσης», τόνισε στο καλωσόρισμά της η κ. Ρίτα Συντήλα η οποία και παρουσίασε το πρόγραμμα.

«Με το νου και την ψυχή μας ας πάρουμε όλοι μέρος σ’ αυτό το πανηγύρι της λευτεριάς για να τιμήσουμε τους αθάνατους γίγαντες και ηρωϊκούς μάρτυρες που με τους αγώνες και τη θυσία τους πέρασαν από τα ξέφωτα της ιστορίας και βάδισαν προς την αιωνιότητα χαρίζοντάς μας το πολύτιμο δώρο της λευτεριάς», σημείωσε, και πρόσθεσε πως «σήμερα η σκέψη και η καρδιά μας περισσότερο από ποτέ βρίσκεται στη μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα που βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση.»

«Το μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης είναι ότι οι Ελληνες ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούν να πετύχουν τα πάντα», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Πρόξενος της Ελλάδος, Ευάγγελος Κυριακόπουλος, συγχαίροντας τα παιδιά για το πολύ όμορφο πρόγραμμα που παρουσίασαν και πρόσθεσε πως «το κλειδί για να τα καταφέρουμε είναι η αισιοδοξία, η πίστη στο Θεό και η πίστη στις δυνάμεις μας».

Το πρόγραμμα που παρουσίασαν τα παιδιά ξεκίνησε με τη Χορωδία να ψάλει το Απολυτίκιο του Ευαγγελισμού και αμέσως μετά τους Εθνικούς Υμνους Ελλάδος και ΗΠΑ.

Την αναπαράσταση του Ευαγγελισμού και της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης «ζωντάνεψαν» στη σκηνή οι μαθητές και μαθήτριες της 8ης τάξης υπό την καθηδήγηση της κ. Πέγκυς Σιμάκου.

Μετά από μια ιστορική εισαγωγή από τη μαθήτρια Ιωάννα Κατέχη, η οποία αναφέρθηκε στα 400 χρόνια σκλαβιάς στον οθωμανικό ζυγό και την απόφαση του έθνους να ξεκινήσει τον αγώνα για την ελευθερία του, οι μαθητές και μαθήτριες της 11ης και της 12ης τάξης παρουσίασαν το θεατρικό «Πάνω από όλα το Σούλι» που δίδαξε στα παιδιά ο δάσκαλος Γιώργος Δημακόπουλος.

Το πρόγραμμα διανθίστηκε με πατριωτικά τραγούδια από τη χορωδία της 4ης και 7ης τάξης, υπό τη διεύθυνση του κ. Βαγγέλη Χαζίρογλου και έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό της 6ης και της 11ης τάξης υπό την καθοδήγηση του κ. Δημήτρη Βαλκανά και το τροπάριο «Τη Υπερμάχω».

Τα σκηνικά και τα κοστούμια που εντυπωσίασαν επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί Γιώργος Δημακόπουλος, Χριστίνα Μακρίδου, Πέγκυ Σιμάκου και Βαγγέλης Χαζίρογλου. Το συντονισμό του προγράμματος είχε η υποδιευθύντρια του Λυκείου Ελένη Καραγιώργου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο νέος πρόεδρος της κοινότητας Κυριάκος Σιδέρης ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές του προγράμματος, ενώ παρέστησαν επίσης ο π. Βασίλειος Λούρος, η συντονίστρια εκπαίδευσης στο Ελληνικό Προξενείο Ελένη Καραγεωργίου και ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Χάρης Κάλλας.

Πηγή: greeknewsonline.com