28 Μάρτιος 2013, 11:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:53

Η Επέτειος της 25ης Μαρτίου στο Θρυλόριο Κομοτηνής

  • Η Επέτειος της 25ης Μαρτίου στο Θρυλόριο Κομοτηνής

Γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα η επέτειος της 25ης Μαρτίου στο Θρυλόριο Κομοτηνής με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου Η Κερασούντα και το Γαρς να πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις της περιοχής. Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2013, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» πραγματοποίησε στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου, στις 6.00 μ.μ. εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, σε μια προσπάθεια να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου Θρυλορίου.

Την εκδήλωση άνοιξαν τα μικρά παιδιά, απαγγέλλοντας ποιήματα για την επέτειο του ’21. Κατόπιν, παρέδωσαν την σκυτάλη στους νέους του Συλλόγου, που παρουσίασαν το ιστορικό της Επανάστασης και την πολιτική ατμόσφαιρα της εποχής, καθώς και των πρώτων χρόνων του ελεύθερου εθνικού βίου της πατρίδας μας, με διασκευασμένα αποσπάσματα της Χρυσούλας Μίγγου, από το θεατρικό έργο του Ι. Καμπανέλλη, «Το μεγάλο μας τσίρκο», αποσπάσματα από το Θούριο του Ρήγα και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Δ. Σολωμού, δημοτικά τραγούδια, βυζαντινούς ύμνους και μελοποιημένη ποίηση. Οι νέοι δεν παρέλειψαν, με αφορμή τη διαπίστωση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, να καυτηριάσουν την σημερινή κατάσταση της χώρας μας και να στείλουν το δικό τους μήνυμα για έναν καλύτερο κόσμο.

Οι νέοι του Θρυλορίου για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι είναι ενεργά παρόντες και συμμέτοχοι στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού τους. Κυρίως, όμως, με τη συμμετοχή τους αυτή στην πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου τους υπογράμμισαν ότι η ιστορική μνήμη και η εθνική αυτογνωσία έχει, πλέον, καταστεί υπόθεση δική τους κι ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην ιστορική λήθη να κυριαρχήσει.

Την ικανοποίηση από την εκδήλωση, αλλά και τη συγκίνησή του ο κόσμος την εξέφρασε τόσο με το θερμό του χειροκρότημα, όσο και με τη συμμετοχή του στα τραγούδια που ακούστηκαν.

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου ο Σύλλογος με το λάβαρό του συμμετείχε στη δοξολογία ενώ μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Κατόπιν κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο του χωριού και παρέλασε με τους νέους του στην πλατεία του Θρυλορίου, αλλά και στην Κομοτηνή.

Δείτε φωτογραφίες από την παρέλαση αλλά και από τις εκδηλώσεις του συλλόγου στο τέλος του άρθρου.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου Ροδόπης "Η Κερασούντα & το Γαρς"
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

Gallery