28 Μάρτιος 2013, 07:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:53

Έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού στο σπίτι εφοπλιστή

  • Έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού στο σπίτι εφοπλιστή

Έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού σημειώθηκε στις 8.30 χθες το βράδυ στο σπίτι του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου, συζύγου της Σήλιας Κριθαριώτη, το όνομα του οποίου βρισκόταν στην λίστα Λαγκάρντ.

Το σπίτι του εφοπλιστη βρίκσεται στην περιοχή της Ακρόπολης, στις οδούς Ροβέρτου Γκάλι και Προπυλαίων. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 8.10 μ.μ. στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την περιοχή.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνδέει την επίθεση αυτή με τη βομβιστική ενέργεια στο Mall στις 20 Ιανουαρίου 2013. Και σε αυτή την επίθεση που συνδέεται με τους συλληφθέντες ληστές του Βελβεντού και με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» είχε χρησιμοποιηθεί ωρολογιακός μηχανισμός ενώ στις πιο πρόσφατες που σημειώθηκαν και ανέλαβε την ευθύνη η αναρχική οργάνωση FAI ο μηχανισμός είχε φυτίλι. Επιπλέον, οι αστυνομικοί σημειώνουν ότι σε κοντινά της περιοχής σημεία, στην πλατεία Συντάγματος και στις αρχές της λεωφόρου Συγγρού, είχαν σημειωθεί προ τριετίας επιθέσεις των «Πυρήνων».

Το σημείο παραμένει αποκλεισμένο και πυροτεχνουργοί ελέγχουν για το είδος του μηχανισμού, ο οποίος κατά τις πρώτες εκτιμήσεις ήταν εκρηκτικός, ενώ από την έκρηξη σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε μαθητική τσάντα σε μεσοτοιχία στο πίσω μέρος της οικίας του εφοπλιστή.

Στο σπίτι υπήρχε φύλακας ο οποίος και εξετάζεται για να εξακριβωθεία εάν είχε παρατηρήσει ύποπτες κινήσεις. Εξετάζεται επιπλέον και η πιθανότητα να έχει καταγραφεί κάτι επιλήψιμο από τυχόν κάμερες στη γύρω περιοχή.

Ο κ. Νίκος Τσάκος, ένας από τους μεγαλύτερους διεθνώς εφοπλιστές, είναι γεννημένος το 1963 και είναι νυμφευμένος με τη γνωστή σχεδιάστρια μόδας Σήλια Κριθαριώτη και έχει τρία μικρά παιδιά, τον 11χρονο Παναγιώτη και τις 7χρονες δίδυμες Ειρήνη και Ελισάβετ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έκρηξη το ζευγάρι δεν ήταν μέσα στο σπίτι.

Ποιος είναι ο Νίκος Τσάκος

Γιος του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου και της γιατρού Ειρήνης Σαρόγλου, είναι ένας από τους ελάχιστους διδάκτορες που διευθύνουν ναυτιλιακές εταιρείες. Κατάγεται από παραδοσιακή ναυτική οικογένεια των Καρδαμύλων της Χίου. Τελείωσε το λύκειο στη Σχολή Μωραΐτη στην Αθήνα, σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο City University of London, απ’ όπου έλαβε πτυχίο Master στα οικονομικά-ναυτιλιακά με τίτλο διατριβής «Χρηματιστήρια και Ναυτιλία».

Από το 1993 είναι ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tsakos Energy Navigation Ltd, μίας από τις πρώτες εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες στα χρηματιστήρια του Όσλο και της Νέας Υόρκης (τον Μάρτιο του 2002).

Εξηγώντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κέρδος» πώς έκανε το μεγάλο άλμα για το χρηματιστήριο ανέφερε: «Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, στις ΗΠΑ, ήταν της μόδας η είσοδος στο χρηματιστήριο εταιρειών διαχείρισης ακινήτων. Σκέφτηκα ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει και για τα πλοία. Ένα πλωτό οικοδόμημα στο οποίο άξιζε να επενδύσει κανείς. Αμέσως μετά το τέλος της στρατιωτικής μου θητείας ξεκίνησα να μελετώ αυτό το ενδεχόμενο. Θα έλεγε κανείς ότι τη μια ημέρα πήρα το απολυτήριο του Στρατού και την άλλη ξεκίνησα τα roadshows».

Η μεταπτυχιακή ειδίκευσή του στο Λονδίνο αφορούσε τις διαδικασίες εισαγωγής ναυτιλιακών εταιρειών στα χρηματιστήρια. Στην ίδια συνέντευξη επισημαίνει τις πρώτες εμπειρίες του από το χρηματιστήριο: «Εκείνη την περίοδο η Νορβηγία αποτελούσε μια πολύ καλή επιλογή καθώς διέθετε μεγάλη ναυτιλιακή κουλτούρα και συν τοις άλλοις όλοι αναμέναμε ότι σύντομα θα εισερχόταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για μεγάλη χρονική περίοδο αισθανόμουν όπως οι πρώτοι χριστιανοί ιεραπόστολοι. Ήμουν απόλυτα πεπεισμένος για αυτό που έκανα, αλλά οι επενδυτές με κοίταζαν περίεργα».

Ο κ. Τσάκος πρωταγωνίστησε στον χώρο το 2006 με μαζικές παραγγελίες νεότευκτων παγοθραυστικών δεξαμενοπλοίων έχοντας ως σκοπό να κατακτήσει την πρωτιά στον τομέα αυτό. Το επενδυτικό του πρόγραμμα ξεπέρασε τα 228 εκατ. δολάρια, ενώ παράλληλα κατέφερε να πραγματοποιήσει με απόλυτη επιτυχία 27συναλλαγές, δηαλδή αγορές, πωλήσεις, νέες παραγγελίες πλοίων. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα αποδοτικό, αφού του απέφεραν κέρδη που προσέγγισαν τα 61 εκατ. δολ.άρια.

Έχει λάβει διάφορα βραβεία. Το 2011 αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Cass Business School, του Πανεπιστημίου City για την προσφορά του στην σύγχρονη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα. Επίσης έλαβε το βραβείο «Lloyd’s List award for the Best Tanker operator in 2006», καθώς και τα βραβεία «Europe’s 500 award in 2005», «Lloyd’s List award to HELMEPA for achievement for clean and safe seas in 2004» και το βραβείο του «Καλύτερου Μάνατζερ Διοικήσεως Ναυτιλίας Νέας Γενιάς» από το περιοδικό «Δελτίον Διοικήσεως Επιχειρήσεων» που οργανώθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Είναι ενεργό μέλος στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), της οποίας διετέλεσε πρόεδρος, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου (GSCC), του Ελληνικού συμβουλίου Det Norske Veritas, του American Bureau of Shipping, του Bureau Veritas, του UK P&I Club και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της INTERTANKO. Από το 2008 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.

Πριν από δύο χρόνια, ένα απροσδόκητο γεγονός συντάραξε την εφοπλιστική οικογένεια καθώς η μικρότερη αδελφή του Μαρία πέθανε στον ύπνο της από θρόμβωση. Τη βρήκε ξαπλωμένη στον καναπέ στο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη ο αδελφός της Νίκος.

Το όνομα του εφοπλιστή βισκόταν πάντως στο επίμαχο στικάκι με τους καταθέτες της «λίστας Λαγκάρντ» ενώ είχε ακουστεί, χωρίς περαιτέρω στοιχεία, στην υπόθεση Καρούζου.

Μερικές ώρες πριν από την έκρηξη, το μεσημέρι της Τετάρτης, η σύζυγος του εφοπλιστή Σήλια Κριθαριώτη βρισκόταν στο ατελιέ της, στο νεοκλασικό της οδού Δαιδάλου στην Πλάκα, λίγα μέτρα μακρύτερα από το σπίτι της. Εκεί γινόταν η φωτογράφιση της ανοιξιάτικης - καλοκαιρινής κολεξιόν της σχεδιάστριας από τον Κώστα Αυγούλη με μοντέλο τη Μις Κόσμος 2009.

Η σχεδιάστρια, δημιουργίες της οποίας φορέθηκαν στην προ μηνός τελετή απονομής των Όσκαρ στο Λος Άντζελες, ήρθε με τον σύζυγό της στην Ελλάδα στις 25 Μαρτίου από ολιγοήμερο επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό. Αν και πολλοί φίλοι του ζευγαριού τούς είχαν επισημάνει ότι η οικία τους ήταν αρκετά εκτεθειμένη σε κινδύνους, ο κ. Τσάκος τόνιζε την «ευεργετική αύρα της Ακρόπολης» καθώς είναι τόσο κοντά στον Ιερό Βράχο που από το μπαλκόνι νιώθει κανείς σαν να αγγίζει τον Παρθενώνα. Επιλογή του εφοπλιστή και της συζύγου του είναι να είναι εκεί η μόνιμη κατοικία τους παρ' ότι διαθέτουν διαμερίσματα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη και λόγω των δραστηριοτήτων τους θα μπορούσαν να έμεναν εκτός Ελλάδας.

Άλλωστε στο Top 100 της Lloyd’s List με τους επιχειρηματίες που πρωταγωνίστησαν το 2012 στη ναυτιλία με τις κινήσεις που έκαναν και τις επενδύσεις τους που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2012, ο Νίκος Π. Τσάκος καταλαμβάνει την 72η θέση. Είναι ένας από τους 14 έλληνες πλοιοκτήτες που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα.

Πηγή: tovima.gr