26 Μάρτιος 2013, 08:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:54

Αγωνία για τις ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται στην Κύπρο

  • Αγωνία για τις ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται στην Κύπρο

Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι την Πέμπτη στην Κύπρο κι η αγωνία για τις 1.600 ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται εκεί, μεγαλώνει.

Με την Λαϊκή να αποτελεί πλέον παρελθόν και την τράπεζα Κύπρου να επωμίζεται όλο το βάρος των χρεών μαζί με το κούρεμα στην Κύπρο ξεκινάει μια περίοδος αβεβαιότητας.

Ένα είναι το δεδομένο. Ο τραπεζικός τομέας, η βαριά βιομηχανία της χώρας, έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα και ο μεγάλος φόβος πλέον είναι η φυγή των κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Με το φόβο πλήρους διάλυσης του τραπεζικού τομέα λήφθηκε η απόφαση να μην ανοίξουν οι τράπεζες για ακόμη δύο ημέρες. Αυτή τη στιγμή το σχέδιο προβλέπει άνοιγμα των υποκαταστημάτων την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά και πάλι παραμένει άγνωστο το υπό ποιους όρους θα ανοίξουν τα καταστήματα.

Εάν και πάλι θα υπάρχει όριο αναλήψεων και εάν θα υπάρξει πάγωμα μεταφοράς των τραπεζικών κεφαλαίων. Και τα δύο ενδεχόμενα θα πρέπει να θεωρούνται υπό τις συνθήκες που υπάρχουν στο νησί δεδομένα. Ήδη όμως στην Κύπρο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

Σταδιακά το όριο αναλήψεων έπεσε από τα 500 στα 260 ευρώ και ύστερα από το απόγευμα της Κυριακής λίγο πριν την έναρξη του eurogroup στα 100 ευρώ.

Τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να κρατήσουν 3 ή ακόμη και έξι μήνες. Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το όριο αναλήψεων, αλλά και το πλαφόν στις κινήσεις λογαριασμών.

Μέσα σε όλα αυτά δεν έχει υπάρξει και καμία ανακοίνωση σε σχέση με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και το πότε αυτά θα ανοίξουν.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όλα είναι στον αέρα και για τους Έλληνες επιχειρηματίες καθώς το κούρεμα στις κυπριακές τράπεζες αλλάζει τα δεδομένα.

Μόνο μέσα στα τρία τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις κάνοντας επενδύσεις άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρώτα απ' όλα οι επιχειρήσεις στην Κύπρο έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας λόγω του παγώματος στις αναλήψεις, αλλά αυτό είναι μονάχα το πρώτο στάδιο.

Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι η καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων είναι από 5 ως 6 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον υπάρχει κίνδυνος μεγάλων απωλειών λόγω του κουρέματος που πληροφορίες ανεβάζουν ως και στο 40% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Οι εξελίξεις υπολογίζεται ότι θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στις ελληνικές εταιρείες καθώς εκτός απ' την απώλεια κεφαλαίου δημιουργούν και ένα νέο καθεστώς μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας που δεν ευνοεί καμία οικονομική δραστηριότητα.
Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι πολλές επιχειρήσεις θα μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Κύπρου, ενώ όσες μείνουν θα αναγκαστούν να μειώσουν τον κύκλο εργασιών τους μειώνοντας παράλληλα και το προσωπικό τους.

Πηγή: newsit.gr