24 Μάρτιος 2013, 10:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:54

Κρίσιμη ημέρα για την Κύπρο. Εμπλοκή με το ΔΝΤ

  • Τι σημαίνει το όχι για το αύριο της Κύπρου

Όλα τα μάτια σήμερα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες για το θέμα της Κύπρου. Στις 19:00 είναι προγραμματισμένη η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup με αποκλειστικό θέμα τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρο.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με ειδική πτήση αναμενεται να έχει επαφές με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι και τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύουν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς επίσης και ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.

Τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύουν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς επίσης και ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο Ντέλια Ντελκουλέσκου παρέμεινε σταθερή στην πρότασή της για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η τρόικα αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να γίνουν δηλώσεις, με τους πολιτικούς αρχηγούς να συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για ακόμα μιάμιση ώρα με την συμμετοχή και των τραπεζιτών.

Έπρεπε να περάσει ακόμα μία ώρα και στις 2 το πρωί της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης εξέδωσε ανακοινωθέν σε δραματικούς τόνους επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά».

Λίγο νωρίτερα τα νέα από το Βερολίνο δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αναφορικά με τις διαθέσεις της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, με μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt -που κυκλοφορεί σήμερα- ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε στην κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν θα υποχωρήσει κατ' ελάχιστο στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Με τη φράση «Δεν θα αφήσω κανένα και τίποτε να με εκβιάσει» έθεσε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στη σημερινή έκτακτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Μάλιστα προχώρησε ακόμα ένα βήμα λέγοντας, ότι αύριο το πρωί εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Κύπρο η ΕΚΤ σταματάει τη χρηματοδότηση προς τις Κυπριακές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί στις 7.15 το πρωί με ειδική πτήση για τις Βρυξέλλες, όπου θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Στην αποστολή στις Βρυξέλλες θα συμμετέχει και ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών αποτελούμενη από τους κ.κ. Γιώργο Συρίχα, Αντρέα Τρόκκο και Γιώργο Παντελή.

Ο πρόεδρος της Κύπρου έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Να σημειωθεί πως χθες το απόγευμα υπήρξαν πληροφορίες για οριστική συμφωνία για το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου καθώς και στις υπόλοιπες τράπεζες, ωστόσο σύμφωνα με Κύπριους αξιωματούχους οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίζονταν διαρκώς με νέες εξωφρενικές απαιτήσεις, γεγονός που δυσχέραινε τις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: madata.gr