22 Μάρτιος 2013, 14:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:55

Είχαν οι αρχαίοι Έλληνες GPS;

  • Είχαν οι αρχαίοι Έλληνες GPS;

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, ήταν τόσο προχωρημένη η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων που είχαν και GPS.

"Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων" θα ονομάζεται η έκθεση που θα φιλοξενηθεί από τις 25 Μαρτίου μέχρι τις 26 Απριλίου στον εκθεσιακό χώρο του θεάτρου Νέων Μουδανιών, στη Χαλκιδική.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, στο θέατρο των Νέων Μουδανιών και ήδη αρκετά σχολεία από ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να την επισκεφτούν.

Συνολικά, σαράντα εκθέματα θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού για τον επόμενο μήνα, ενώ έχει προβλεφθεί ειδική ξενάγηση για τους επισκέπτες ανάλογα με την ηλικία τους. Τα εκθέματα είναι διαδραστικά και θα υπάρχει αίθουσα βιντεοπροβολής. Σκοπός είναι να αναδειχτεί η άγνωστη πτυχή του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων και να αποδειχτεί ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία ήταν εξαιρετικά όμοια με τη σύγχρονη.

Ρολόγια - ξυπνητήρια του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, το παζλ της ιστορίας από τον Αρχιμήδη, ανυψωτική μηχανή και το GPS των αρχαίων, το αστρολάβο του Πτολεμαίου.

Πρόκειται για μία μοναδική κινητή έκθεση του ερευνητή Κώστα Κοτσανά, με λειτουργικά ομοιώματα – επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Η έκθεση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Νέων Μουδανιών "Απάμεια", υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Προποντίδας, της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και του Επιμελητηρίου Χαλκιδική.