22 Μάρτιος 2013, 13:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:55

Κατάρ: Η μεγαλύτερη εκθεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

  • Η Φλόγα για το Χειμερινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ

Τη μεγαλύτερη έκθεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εγκαινιάζει ο Τζαβάρας στο Κατάρ

Την έκθεση «Ολυμπία - μύθος, λατρεία, Αγώνες» θα εγκαινιάσει στο Κατάρ ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας.

Η μεγαλύτερη έκθεση που έχει πραγματοποιηθεί διεθνώς για την Αρχαία Ολυμπία μεταφέρεται στο Κατάρ μετά την παρουσίασή της στο Βερολίνο. Και θα την εγκαινιάσει στις 27 Μαρτίου ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας.

Η έκθεση «Ολυμπία - μύθος, λατρεία, Αγώνες» περιλαμβάνει περισσότερα από 600 εκθέματα που προέρχονται από μουσεία της Ελλάδας και της Ευρώπης, από τη Συλλογή Αρχαιοτήτων των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου, το Μουσείο του Βατικανού, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρώμης, το Λούβρο και τις αρχαιολογικές συλλογές της Δρέσδης και του Μονάχου. Ανάμεσά τους βρίσκονται ευρήματα πρόσφατων ανασκαφών στην Ολυμπία.

Η έκθεση μετά το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ (έως τις 30 Ιουνίου) θα φιλοξενηθεί και στο Εθνικό Αρχαιολογικό της Αθήνας από τον Δεκέμβριο του 2013.

Στην πρώτη ενότητα, η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις θεματικοί άξονες. Ο πρώτος παρουσιάζει, μέσω των εκθεμάτων από το ιερό της Ολυμπίας και την ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας, την ιστορία του ιερού της Ολυμπίας. Παράλληλα, γίνεται σύνδεση με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας, αλλά και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Στον δεύτερο άξονα αναδεικνύεται η ιστορία της έρευνας, από τις πρώτες έρευνες των Γάλλων ως τη μεγάλη ανασκαφή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου το 1875. Επίσης, παρουσιάζονται οι νέες ανασκαφικές μέθοδοι και η συνδρομή της τεχνολογίας και άλλων επιστημών στη διενέργεια αρχαιολογικών ερευνών.

Στο τελευταίο τμήμα της έκθεσης παρουσιάζεται ο αθλητισμός ως βασικό στοιχείο του τρόπου ζωής στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.Τονίζεται το ιδανικό του σωματικά γυμνασμένου άνδρα, που επιδεικνύει την περικαλλή γυμνότητά του. Εμφανίζονται, επίσης, τα διάφορα είδη αθλημάτων και η διαδικασία διεξαγωγής των αγώνων. Στο μέρος αυτό της έκθεσης αναδεικνύεται ο ρόλος της αρχαιότητας και η προσπάθεια αναγέννησης του αθλητισμού με την αρχαία του έννοια, ενώ τονίζονται οι αξίες και τα ιδανικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης, που είναι αφιερωμένο στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

- Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πριν από το 1896
- Τα πρώτα χρόνια των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων
- Χρονολόγιο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων
- Ολυμπιακοί Αγώνες, ένα μεγάλο γεγονός: οι περιπτώσεις των αγώνων του Βερολίνου το 1936 και της Αθήνας το 2004
- Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο
- Το Κατάρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες
- Οι Αθλητές-Πρωταγωνιστές των Αγώνων

Πηγή: tanea.gr